MuziekStadspianist
Li Xie eerste stadspianist Amstelveen

De gemeente Amstelveen is een stadspianist rijker. De Amstelveense pianiste Li Xie geeft vanaf september 2024 op meerdere momenten in het jaar een pianoconcert tijdens speciale evenementen of op de vleugel naast de raadzaal.

Herbert Raat, wethouder Kunst en Cultuur, met concertpianiste Li Xie en rechts Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen. Beeld Gemeente Amstelveen.
Herbert Raat, wethouder Kunst en Cultuur, met concertpianiste Li Xie en rechts Tjapko Poppens, burgemeester van Amstelveen. Beeld Gemeente Amstelveen.

Er zijn stadsorganisten, -componisten en -dichters. Maar of Nederland naast Li Xie nog andere door een gemeente benoemde stadpianisten kent, wordt niet duidelijk tijdens een zoektocht op Google. Stads- en stationspiano’s zijn er overigens genoeg.

Li Xie is in elk geval de eerste stadspianist van Amstelveen. De pianiste zal minstens vier keer per jaar een concert geven in Amstelveen. Ze kan officiële gebeurtenissen luister bijzetten, zoals de nieuwjaarsreceptie en de lintjesregen in het raadhuis. „De stadspianist is een waardevolle aanvulling op de rondreizende stadspiano, die sinds 2021 gratis geleend kan worden door Amstelveense organisaties”, zegt Herbert Raat, wethouder Kunst en Cultuur op amstelveenweb.com. Raat noemt de stadspianist een verrijking van het culturele aanbod in Amstelveen. „We zijn ontzettend blij dat Li Xie deze bijzondere functie wil vervullen. Ze is bijzonder getalenteerd en geniet bekendheid in binnen- en buitenland.”

Li Xie (1987, Shanghai) geeft pianoles op de International School of Amsterdam, die in Amstelveen is gevestigd. Ze speelt al sinds haar vierde piano en studeerde aan de conservatoria van Shanghai, Salzburg en Parijs.

De benoeming van de stadspianist is voor een periode van 2 jaar en vier maanden, tot 1 januari 2027. Daarna zal er een verkiezing worden gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer