BuitenlandOnlusten VK
Geweld op Notting Hill Carnival nieuwste aanjager frustratie Britten over immigratie

Een feestje van het multiculturalisme moest het zijn. Maar het uitbundige carnaval van Notting Hill sloeg eind augustus om in geweld. Na het Afro-Caraïbische feest zijn in Londen twee doden te betreuren.

Een man wordt op maandag 26 augustus afgevoerd van het carnavalsfeest in de Londense wijk Notting Hill. beeld AFP, Henry Nicholls
Een man wordt op maandag 26 augustus afgevoerd van het carnavalsfeest in de Londense wijk Notting Hill. beeld AFP, Henry Nicholls

Een 32-jarige moeder werd neergestoken toen ze een ruzie probeerde te sussen. Een 41-jarige chef-kok uit Zweden werd buiten bewustzijn met een hoofdwond aangetroffen. Beiden zijn in het ziekenhuis overleden.

Bij het straatfestival zijn zondag 25 en maandag 26 augustus ruim 7000 agenten ingezet. De rust wisten ze echter niet te bewaken. Er werden 349 mensen opgepakt, 72 wapens in beslag genomen en 35 agenten zijn door aanvallen verwond. Acht steekincidenten, 12 meldingen van seksueel geweld en 94 drugsovertredingen maken het Notting Hill Carnival voor veel Britten tot een nieuw dieptepunt in de omgang van de autoriteiten met incidenten waarbij mensen van kleur betrokken zijn. Die zouden een voorkeursbehandeling krijgen.

„Nog steeds geen openlijke veroordeling van Keir Starmer over de twee moorden op #NottingHillCarnival”, schrijft journalist Peter Lloyd op berichtenplatform X. „Als dit blanke mensen uit de arbeidersklasse waren, zou het ‘extreemrechts tuig’ zijn geweest” vult nieuwsportaal  The Indian Observer aan, verwijzend naar de reactie van premier Keir Starmer op de anti-immigratieprotesten begin augustus.

Nadat een 17-jarige zoon van Rwandese immigranten eind juli in Southport drie jonge meisjes doodstak, trok een orkaan aan protesten door het Verenigd Koninkrijk. Relschoppers vielen politiebureaus aan, bestormden migrantenhotels en plunderden winkels. Starmer besloot hard op te treden. „Extreemrechts tuig” zou met de „volle kracht van de wet” te maken krijgen. Ruim 1000 mensen werden gearresteerd en bijna 600 personen aangeklaagd. Starmer wil de meningsvrijheid op sociale media inperken en islamofobie strafbaar stellen.

Straffeloos

Maar terwijl een deel van de feestgangers in Notting Hill zich te buiten ging, blijft het wachten op een publieke veroordeling vanuit 10 Downing Street. Dat wegkijken wordt premier Starmer niet in dank afgenomen. De Londense burgemeester Sadiq Khan veroordeelt op X wel het gepleegde geweld en zegt dat het „schokkend, volkomen onaanvaardbaar en een verraad is aan de waarden waarvoor carnaval in het leven is geroepen”. Ook de organisatoren van het feest lieten weten geschokt te zijn door de dodelijke slachtoffers.

Op X circuleren talloze beelden van donkergekleurde mannen die met messen zwaaien, blanke vrouwen in elkaar slaan, of seksuele handelingen verrichten. Dat de autoriteiten bij het geweld op het carnavalsfeest met grote terughoudendheid ingrepen, bevestigt veel Britten opnieuw in hun mening dat de regering tweeslachtig beleid voert. Etnische minderheden zouden van de politie een voorkeursbehandeling krijgen, terwijl bij de anti-immigratierellen in augustus keihard werd ingegrepen. ”Two-tier Keir” wordt de premier al spottend genoemd, een verwijzing naar zijn vermeende tweesporenbeleid: ”two-tier policing” in het Engels.

Dat de autoriteiten de problemen die met het multiculturalisme samenhangen lijken te negeren, is veel Britten een doorn in het oog. Pakistaanse bendes konden jarenlang straffeloos Britse tienermeisjes misbruiken in achtergestelde Noord-Engelse steden. Van de jaren 70 tot 2013 zijn alleen al in Rotherham tot wel 1400 meisjes misbruikt. Ruim tien jaar en talloze onderzoeken en rapporten later zijn circa 60 mensen veroordeeld. Geen wonder dat juist in Rotherham honderden betogers begin augustus een migrantenhotel belaagden.

Gebakken lucht

Al langer is er in de Britse samenleving een tendens gaande naar verminderde acceptatie van etnische minderheden. Tijdens het Brexitreferendum in 2016 werd het door Brexiteers zo geframed dat het leek alsof een exit uit de Europese Unie een ”take back control” over de immigratie zou betekenen. Die belofte bleek gebakken lucht.

De immigratie heeft een vlucht genomen. Vorig jaar bedroeg de nettomigratie  bijna 700.000  mensen. Sinds de bootmigratie in 2018 begon, zijn al ruim 135.000 migranten illegaal Het Kanaal overgestoken. Dat alles droeg ertoe bij dat anti-immigratiepartij Reform UK bij de parlementsverkiezingen begin juli 4 miljoen stemmen behaalde – het hoogste aantal ooit voor de partij en voorgaande partijen.

Illustratief is ook de steun onder de bevolking voor de anti-immigratieprotesten na het Southportincident. Volgens een peiling van YouGov zou ongeveer zes op de tien Britten sympathie hebben voor de demonstranten. Een derde van de bevolking sprak actieve steun uit voor de anti-immigratieprotesten en 7 procent van de ondervraagden gaf aan het geweld, dat met de protesten gepaard ging, te steunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer