BuitenlandPost Uit de Balearen
Schotse minister boos over ‘Balconleague’

Elke zomer is het raak. Jonge toeristen, bijna altijd stomdronken en/of beneveld door overmatig gebruik van allerlei substanties, springen vanaf het balkon van hun hotelkamer in het zwembad. Vanaf de derde, vierde of vijfde verdieping: hoe hoger hoe beter. Soms lukt het. Soms niet.

Lex Rietman
beeld RD
beeld RD

In Spanje heeft dit fenomeen, dat inmiddels een traditie is geworden en vooral populair is onder buitenlandse jongeren die vakantie vieren op plekken als de Costa Brava en de Balearen, de naam ”balconing” gekregen.

Een variant ervan bestaat eruit om van het ene hotelbalkon naar het naastgelegen balkon te klimmen. Ten slotte heeft niet elke hotelkamer de luxe van een zwembad onder het balkon. In dit geval moet de deelnemer zich via de buitenzijde van de balustrade langs het gebruikelijke tussenschot manoeuvreren tot het buurbalkon is bereikt. Minder spectaculair en riskant dan de oorspronkelijke versie met sprong in het zwembad, maar toch. Ook deze variant eist zo zijn tol, mede door de staat waarin de deelnemers verkeren.

Van het balkon in het zwembad springen is in Spanje met name populair onder buitenlandse jongeren. beeld Wikimedia

Gemeentebesturen en de plaatselijke bevolking zijn niet blij met deze praktijken. Hotelhouders ook niet, maar die hebben in veel gevallen boter op hun hoofd: ze hebben het zuiptoerisme jarenlang aangemoedigd en daar goed geld mee verdiend. Maar de bevolking verdient weinig of niets aan deze toeristen, terwijl ze er wel dagelijks de overlast van ondervinden. Want balconing gaat hand in hand met wildplassen en -braken, onbeschoftheid, rotzooi, herrie en agressie.

Er staan zware boetes op. Onlangs bekeurde de gemeente Calvià op Mallorca vijf toeristen die van het ene naar het andere balkon sprongen met 36.000 euro. Het lijkt nauwelijks indruk te maken. Dit jaar staat de teller op de Balearen op zes doden en zeventien gewonden als gevolg van balconing. Onlangs viel een negentienjarige Schotse te pletter vanaf de zesde verdieping van een hotel op Ibiza.

Enkele jaren geleden dook op Twitter de Baleaarse Balconing Federatie (FBB) op. Met zwarte humor treedt deze ‘sportfederatie’ op haar account –56.000 volgers– het fenomeen tegemoet. Bovenaan de ranglijst van de ‘Baleaarse Balconleague 2024’ staat het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland en Spanje. Punten worden toegekend al naar gelang het aantal doden en gewonden. De strijd om de eerste plaats is spannend. Zullen de Duitsers dit jaar de Britten, de eeuwige kampioenen, weten te verslaan? Naast dit sarcasme maakt het account ook melding van protesten tegen de overlast van het massatoerisme.

Niet iedereen ziet er de humor van in. Vorige week eiste de Schotse minister Christina McKelvie van Drugs- en Alcoholbeleid sluiting van het account. „Het is te veroordelen dat er mensen zijn die deze tragische dodelijke ongevallen op zo’n wrede manier willen uitbuiten”, vond de minister. Volgens de balconingfederatie slaat de minister de plank mis. „Het probleem is niet de Balconleague, maar het model van massa- en zuiptoerisme op de Balearen”, aldus de initiatiefnemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer