Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Subsidie voor hervormde kerk Yerseke, Ngk Duiven-Velp opgeheven, en ander plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Redactie kerk
De hervormde kerk in Yerseke krijgt 67.455 euro subsidie. beeld Wikimedia
De hervormde kerk in Yerseke krijgt 67.455 euro subsidie. beeld Wikimedia

Subsidie Zeeland

De provincie Zeeland heeft 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de restauratie van dertien rijksmonumenten. Dat schrijft de provincie op haar website. Tot de geselecteerde monumenten behoren het Hessorgel in Kloetinge (244.332 euro), het De Rijckereorgel in Middelburg (149.376 euro) en de hervormde kerk in Yerseke (67.455 euro). „Met deze subsidie wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het behoud van het Zeeuws erfgoed”, aldus de provincie.

Ngk Duiven-Velp

De Nederlandse gereformeerde kerk (Ngk) Duiven-Velp heeft zondag haar laatste dienst gehouden. Dat meldt ze op haar website. De gemeente wordt opgeheven.

Zondag nam de Ngk afscheid van haar predikant, ds. R.A. (Rob) Nijhoff. Hij wordt per 1 november predikant van de Nederlandse gereformeerde Lidwinakerk in Best.

Sint-Jan Roosendaal

De verbouwing van de Sint-Jan in Roosendaal kan in de herfst van start gaan. Dat meldt BNDe Stem. Begin 2026 moet de Roosendaalse ”cultuurtempel” klaar zijn, als er zich tenminste geen nieuwe vertragingen voordoen.

De laatste rooms-katholieke eredienst in de iconische kerk op de Markt in Roosendaal werd in 2003 gehouden. Daarna vonden er evenementen plaats, vooral dancefeesten, die tot ergernis van het bisdom leidden. Daaraan kwam in 2019 een einde.

Samen met het bisdom en het CultuurCluster Roosendaal kwam het Monumenten Fonds Brabant, de eigenaar van de kerk, met een nieuwe invulling voor het gebouw. In de kerk komen de VVV, Roosendaal Citymarketing en S&L Zorg. In de zijbeuken komt plaats voor ateliers van lokale kunstenaars.

Voorafgaand aan de verbouwing is er gelegenheid om op Open Monumentendag een kijkje te nemen in de kerk.

Hessenwegkerk Heemse

De gereformeerde Kerk Nederland in Hardenberg heeft de Hessenwegkerk gekocht van de protestantse gemeente (pg) Hardenberg-Heemse voor haar zondagse erediensten. Dat meldt gereformeerdekerken.info.

Ter gelegenheid van de buitengebruikstelling is een gedenkboekje gepublíceerd: ”Afscheid Hessenwegkerk 1951-2024”.

De pg Hardenberg-Heemse heeft nu de beschikking over vier kerkgebouwen: De Opgang in Radewijk, de Höftekerk, Stephanuskerk en Witte of Lambertuskerk.

Gerarduskerk Gemert

De Gerarduskerk in Gemert. beeld Meulenhof

Het werk aan de Gerarduskerk in Gemert ligt stil. Dat meldt het Cuypersgenootschap, dat gevraagd had om het kerkgebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Dit verzoek werd door de gemeente Gemert-Bakel afgewezen, maar de rechter oordeelt dat de gemeente een nieuw besluit moet nemen. Volgens het genootschap is de Gerardus Majellakerk uit 1958-1959, een wederopbouwkerk in de stijl van de Bossche School, een hoogtepunt in het oeuvre van architect Jan de Jong. Tevens heeft het kerkelijke complex een belangrijke stedenbouwkundige betekenis voor Gemert en is er sprake van een cultuurhistorische betekenis als centrum van religieus leven in het naoorlogse Gemert. De gemeente wil de kerk nu grotendeels slopen voor woningen.

Het genootschap is niet tegen de komst van woningen in de kerk, maar is van mening dat het gebouw in de plannen te sterk aangetast wordt. Zo moet het mogelijk zijn om een deel van de betonnen schaaldaken te behouden, alsmede delen van de achtergevel.

De gemeente moet aan de monumentencommissie een nieuw advies vragen op basis van alle beschikbare stukken, om zodoende een nieuw besluit te kunnen nemen.

Kerk in Burgh

De kerk aan de Ring in Burgh bestaat volgende maand 350 jaar en is daarmee het oudste protestantse kerkgebouw van het eiland Schouwen-Duiveland. Om deze mijlpaal te vieren worden er in de week van maandag 9 tot en met zondag 15 september voor jong en oud elke dag feestelijke activiteiten gehouden, meldt de website Geloven in de Delta, van de protestantse classis Delta.

De Kerk aan de Ring in Burgh werd gebouwd tussen 1671 en 1674. De bakstenen kruiskerk is omringd door oude perenbomen en heeft de status van rijksmonument.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer