„Wat me over de streep heeft getrokken, is dat er op zondag regelmatig werd gebeden voor nieuwe studenten theologie”
Wekelijkse blik op de kerkelijke bladen en blogs, aangevuld met citaten uit de kerkelijke wereld.
„Een opvallend grote groep vwo-leerlingen van het Driestar College in Gouda schreef zich dit jaar in voor een studie theologie in Apeldoorn. Vier van hen vertellen wat hen daartoe bewoog. „Mensen bij Jezus brengen: dat is het enige wat ik wil doen.”
Jean-Luc Fahner (17) uit Oegstgeest, Marthe Heemskerk (17) uit Rijnsburg, Reinier de Koeijer (18) uit Waddinxveen en Tom van Straalen (18) uit Den Haag hebben elk hun eigen overwegingen om te kiezen voor een theologiestudie aan de christelijke gereformeerde Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA). Maar één motief hebben ze gemeen: ze willen zich meer verdiepen in de gereformeerde traditie waarin ze zelf zijn grootgebracht.
De drie jongens zijn lid van gemeenten in de Protestantse Kerk die verwant zijn aan de Gereformeerde Bond, Marthe is christelijk gereformeerd. „Ik ben opgegroeid in de vrijgemaakte kerk. We zijn als gezin christelijk gereformeerd geworden, omdat mijn ouders het niet eens waren met de koers van de kerk,” vertelt ze.
Ze vinden het zelf ook wel bijzonder dat in totaal zeven klasgenoten kozen voor een studie aan de TUA. Tegelijk zorgde dat voor twijfel: kies ik hiervoor omdat anderen het doen? Tom: „Nadat ik naar een meeloopdag in Apeldoorn was geweest, vertelde ik dat aan mijn godsdienstdocent. Blijkbaar heeft hij het daar in de lerarenkamer over gehad, want vervolgens begon een andere leerkracht er vol vreugde over. Later ging ik mij afvragen: waarom wil ik dit? Wat zijn mijn motieven? Word ik beïnvloed door het enthousiasme van mensen om mij heen of is dit echt de weg die ik moet gaan?”
Voor Jean-Luc was het altijd al helder dat hij na de middelbare school voor theologie zou kiezen. „Als kind wilde ik zendeling worden. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat dit een roeping van God was. Mijn opa, dr. Chr. Fahner, heeft als zendeling in Papua gewerkt. Hij is overleden in 2003, ik ben geboren in 2007. Ik heb hem dus nooit gekend, maar toch mis ik hem op een bepaalde manier. Er zijn veel onderwerpen waarover ik graag met hem zou hebben willen praten.”
Op de basisschool was Reinier, zoon van ds. R.W. de Koeijer, ervan overtuigd dat hij later ook predikant zou worden. „Dat idee verdween in de tweede klas van de middelbare school. Toen werd ik wat minder serieus, zal ik maar zeggen. Ik dacht toen eerder aan een studie klassieke talen of misschien taal en cultuur. Halverwege de vijfde klas veranderde dat. Ik ging me meer met het geloof en de Bijbel bezighouden. Het verlangen om in Gods Koninkrijk te gaan werken kwam terug. Daardoor kwam de studie theologie bij mij in beeld. Nadat ik een dag op de TUA had meegelopen, was ik er nog niet helemaal uit. Wat me over de streep heeft getrokken, is dat er op zondag regelmatig werd gebeden voor nieuwe studenten theologie.””
Nog nooit schreven zo veel nieuwe voltijdstudenten zich in voor de bachelor bij de TUA: bijna vijftig. De Waarheidsvriend, het orgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland, sprak met vier van hen. Drie andere klasgenoten van het Driestar College in Gouda kozen ook voor de theologiestudie aan de TUA.