Economie
Veel meer koffiebonen naar Europa in aanloop naar ontbossingswet

Handelaren in koffiebonen exporteren veel meer koffiebonen naar Europa in aanloop naar een nieuwe wet tegen ontbossing. Volgens die EU-wet moeten handelaren aantonen dat de productie van onder meer koffiebonen niet tot meer ontbossing heeft geleid. Maar veel bedrijven verwachten leveringsproblemen als de wet eind dit jaar ingaat.

ANP

Bedrijven zouden zich niet goed kunnen voorbereiden, omdat de invulling van de wet te onduidelijk is. De export vanuit Brazilië, een van de belangrijkste koffielanden, naar de EU steeg in de eerste zeven maanden van dit jaar met 65 procent ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. De export uit Oeganda bereikte afgelopen maand een nieuw record en de meeste bonen gingen naar Europa. Het Afrikaanse land wordt steeds belangrijker voor Robusta-koffiebonen in Europa omdat Vietnam, de grootste producent ter wereld van dit soort koffiebonen, veel minder levert. Handelaren wijten dit aan een hittegolf.

Oeganda loopt erg achter op het naleven van de nieuwe EU-wet, de EUDR, stelt koffiebroker Joab Kankiriho, die in dat land woont. „Veel exporteurs hadden nog geen duurzaamheidsprogramma’s totdat de EUDR werkelijkheid werd.” Een koffiehandelaar in het Afrikaanse land zegt dat de bonen die nu vertrekken richting Europa de laatste zullen zijn die daar aankomen voordat de wet ingaat. Goederenschepen varen langs Zuid-Afrika en doen zeventig dagen over de reis, verklaart hij.

De extra geleverde koffiebonen zorgen mogelijk voor problemen voor koffiebedrijven in Europa. „We hebben niet de capaciteit en het geld voor buffervoorraden voor twaalf maanden in Europa”, zegt topman Holger Preibisch van de Duitse branchevereniging voor koffiehandelaren. Koffie wordt mogelijk duurder als handelaren volgend jaar minder naar de EU exporteren, voorziet hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer