BuitenlandOorlog in Oekraïne
Piloot Moonfish komt om bij eerste crash F-16 in Oekraïne

Piloot Moonfish komt om het leven bij de eerste crash met een F-16 in Oekraïne, na nog drie Russische kruisraketten en een drone te hebben vernietigd.

Militairen dragen een Oekraïense vlag en een vaandel tijdens de ceremoniële overdracht van westerse F-16-jachtvliegtuigen aan Oekraïne. beeld AFP, Sergei Supinsky
Militairen dragen een Oekraïense vlag en een vaandel tijdens de ceremoniële overdracht van westerse F-16-jachtvliegtuigen aan Oekraïne. beeld AFP, Sergei Supinsky

De vliegtuigcrash vond maandag plaats tijdens een Russische massa-aanval met drones en raketten, aldus de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten donderdag. Het jachtvliegtuig, dat begin augustus door het Westen aan Oekraïne is geleverd, zou niet zijn neergeschoten door de Russen.

„Piloot Oleksii Mes vernietigde drie kruisraketten en één aanvalsdrone terwijl hij een enorme Russische lucht- en raketaanval afsloeg”, verklaart het Western Air Command van het Oekraïense leger. „Tijdens de nadering van het volgende doel ging de communicatie met een van de straaljagers verloren.” De crashlocatie is niet bekendgemaakt. Het Oekraïense ministerie van Defensie stelt een speciale onderzoekscommissie in om de oorzaak te achterhalen.

„Piloot Oleksii Mes vernietigde drie kruisraketten en één aanvalsdrone terwijl hij een enorme Russische lucht- en raketaanval afsloeg” - Western Air Command van het Oekraïense leger

Piloot Oleksii Mes –bijgenaamd Moonfish– kwam maandag bij de crash om het leven. De voormalig MiG-29-piloot startte afgelopen herfst zijn vliegopleiding van een halfjaar op de F-16 in de Verenigde Staten. Mes was een van de gezichten van de Oekraïense lobby om bondgenoten over te halen moderne jachtvliegtuigen te leveren in de strijd tegen de Russen. Oekraïne beschikt zelf alleen over verouderde straaljagers van Sovjetmakelij.

De F-16 is het eerste door het Westen geleverde jachtvliegtuig dat neerstort in Oekraïne. Nederland, Denemarken, Noorwegen en België hebben Oekraïne in totaal bijna tachtig F-16’s toegezegd. Tot nu zijn er slechts tien toestellen geleverd. De neergestorte kist moet afkomstig zijn uit Nederland of Denemarken.

Zware tegenvaller

Voor Kyiv is de crash een zware tegenvaller. Het Oekraïense leger moet nog voorzichtiger zijn met de inzet van de geavanceerde straaljagers. Oekraïne zet de toestellen vooralsnog vooral in voor de luchtverdediging en mijdt risicovolle gebieden. De Russen zijn er namelijk op gebrand een F-16 neer te schieten.

Piloten krijgen een vliegopleiding van een halfjaar om het geavanceerde toestel te besturen, terwijl daar normaal enkele jaren mee zijn gemoeid. De grote vraag is daarom of de crash te wijten is aan de verkorte opleiding. Het is te vroeg nu al een oordeel te vellen. Het onderzoek naar de exacte toedracht moet daar duidelijkheid over geven.

Oekraïne ontving begin augustus zijn eerste F-16’s, nadat bondgenoten tijdens de NAVO-top in Vilnius een straaljagercoalitie hadden gevormd voor training en toestellen. Oekraïne heeft meer dan een jaar moeten wachten op de kisten. De VS gaven pas na grote aarzeling toestemming voor de donatie van de jachtvliegtuigen van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer