Kerk & religieDs. Latzel
Uitkomst zaak-Latzel maakt blij en boos

De reacties op de schikking die ds. Latzel woensdag met de rechter en de openbaar aanklager trof, zijn divers. Sympathisanten van de predikant zijn over het algemeen blij, lhbti-organisaties teleurgesteld en boos. „Nu is het aan de kerk om hem het zwijgen op te leggen.”

29 August 2024 07:58Gewijzigd op 29 August 2024 09:12
Ds. Olaf Latzel samen met zijn advocaat Sacha Böttner. beeld Hannes von der Fecht 
Ds. Olaf Latzel samen met zijn advocaat Sacha Böttner. beeld Hannes von der Fecht 

Vanaf de publieke tribune klinken zuchten van opluchting, en ook bescheiden applaus, als de rechter van het Landgericht, Frauke Wesemüller, woensdagmorgen meedeelt dat de rechtszaak tegen ds. Latzel wordt beëindigd. Reden: de predikant heeft eerder die morgen nogmaals zijn excuses aanboden voor ongelukkige uitspraken over gender en homoseksualiteit die hij in 2019 deed. En hij heeft een schikking getroffen. Binnen zes maanden zal hij 5000 euro overmaken op de bankrekening van het in Bremen gevestigde ”Rat&Tat-Zentrum für queeres Leben”. Daarom heeft de rechtbank besloten de zaak te seponeren.

Achim Niederbrünning. beeld RD

Niets misdaan

Prima, vindt Achim Niederbrünning, lid van de Martinigemeente in Bremen. Met zo’n  dertig, veertig andere sympathisanten van ds. Latzel stond hij deze morgen ruim voor aanvangstijd al te wachten om als toeschouwer in het gerechtsgebouw toegelaten te worden. Net als een tiental journalisten van allerlei Duitse media. Niederbrünning: „Deze rechtszaak had überhaupt nooit gestart mogen worden. Ds. Latzel heeft op zijn huwelijksseminar slechts uiteengezet wat de Bijbelse visie is op gender en homoseksualiteit. Daarmee heeft hij niets misdaan en is hij niet strafwaardig.”

Afgekapt

Gemengde gevoelens echter bestaan er bij Kurt Gödecke, eveneens lid van de Martinigemeente. Gödecke probeerde bij aanvang van de rechtszitting, in de rechtszaal, namens de Internationale Organisation Völkerrecht (IOV) een verklaring af te leggen, maar werd na enkele zinnen te hebben uitgesproken door veiligheidsbeambten van de rechtbank afgekapt en de rechtszaal uitgeleid.

De actievoerder: „Ik weet niet of ik met deze uitkomst nu blij moet zijn. Dat ds. Latzel nu een bedrag van 5000 euro moet betalen aan een lhbti-organisatie, en dat er zonder dat geldbedrag blijkbaar geen schikking mogelijk was, vind ik niet positief. Volgens mij is hier de vrijheid van meningsuiting en godsdienst in het geding. Die zijn door ds. Latzel gewoonweg niet geschonden.”

De verrassende conclusie van rechter Wesemüller volgt nadat zij eerst in enkele zinnen heeft teruggeblikt op de procesgang tot nu toe. Zo verklaarde zij dat de uitspraken over homoseksualiteit en gender die ds. Latzel vijf jaar geleden deed, „niet goed” waren. Of ze daarmee ook strafbaar zijn, is, zei de rechter, „onder juristen omstreden”. Het is volkomen toegestaan om publiekelijk, onder verwijzing naar de Bijbel, te verklaren dat je homoseksualiteit als een zonde beschouwt, betoogde zij. „Maar je mag met je woorden natuurlijk geen andere mensen in hun waardigheid beledigen.”

Rechter Frauke Wesemüller, geflankeerd door twee leken. beeld RD

Vergissingen

Laat dat nu precies zijn wat ds. Latzel nooit heeft willen doen en waarvoor hij zich, voor zover hij dat door al te boud taalgebruik toch had gedaan, woensdagmorgen nogmaals verontschuldigde. In een korte verklaring zei de predikant dat het hem zeer speet dat hij in het gewraakte huwelijksseminar, dat hij hield voor gemeenteleden, maar waarvan de geluidsopname later op internet werd gezet, mensen had gekwetst. „Deze vergissingen hadden mij niet mogen overkomen.” Als christen en als pastor respecteert hij homoseksuele mensen zoals hij alle andere mensen respecteert, zei ds. Latzel.

De rechter op haar beurt erkende dat de afgelopen jaren voor ds. Latzel, vanwege de zich voortslepende strafzaak, „zeker niet makkelijk” waren. De excuses die de predikant maakte aan de mensen die hij had gekwetst, noemde zij „oprecht”.

Teleurgesteld

Vervult de uitkomst van de rechtszitting ds. Latzel, zijn advocaat en zijn sympathisanten zichtbaar met opluchting, iets vergelijkbaars geldt niet voor eveneens aanwezige vertegenwoordigers van de lhbti-beweging. „Wij zijn teleurgesteld over deze uitkomst”, zegt Lilli Hasche („Een christelijke krant uit Nederland? Nee, dán mag u geen foto van ons nemen”) desgevraagd. „Deze voorganger heeft de lhbti-gemeenschap zwaar geschoffeerd. Hij mag hier niet mee wegkomen. Deze rechtszaak had tot het einde toe gevoerd moeten worden, tot er een schuldigverklaring lag.”

Bezoekers van de rechtszaak tegen ds. Latzel. Achter de schrijftafels journalisten, achteraan op de verhoging geïnteresseerde burgers, voornamelijk mensen uit de St. Martinigemeente. 

Volgens Hasche is het nu aan het kerkverband van ds. Latzel, de Bremische Evangelische Kirche (BEK), om de predikant te bestraffen en het zwijgen op te leggen. De vertegenwoordiger van de lhbti-gemeenschap wijst erop dat er vanuit de BEK tegen ds. Latzel nog altijd een tuchtprocedure loopt, die door de BEK alleen tijdelijk is stopgezet in afwachting van de uitkomst van de rechtsgang bij de wereldlijke rechter. „Tegen de schikking die nu getroffen is, is geen beroep mogelijk. Maar binnen de kerk moet het verzet tegen ds. Latzel doorgaan.”

Zere plek

Door hierop te wijzen, legt Hasche de vinger in elk geval bij de zere plek. De vraag hoe de BEK, uiteindelijk toch de werkgever van de predikant, op het staken van de rechtsgang zal reageren, zal ds. Latzel en de zijnen zeker nog met zorg vervullen. Hoe die reactie zal zijn, zal de nabije toekomst leren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer