Economie
Facebook-baas klaagt over blokkeren coronaposts „onder druk VS”

De Amerikaanse overheid heeft Facebook tijdens de coronapandemie „onder druk gezet” om berichten rond het virus te censureren, vindt topman Mark Zuckerberg van moederbedrijf Meta. In een brief aan Congresleden schrijft hij dat dit fout was. „Ik betreur dat wij hier niet uitgesprokener over zijn geweest”, schrijft Zuckerberg.

ANP
Mark Zuckerberg is niet de enige techbaas die kritisch is op ingrepen op sociale media uit het verleden. beeld AFP, Brendan Smialowski
Mark Zuckerberg is niet de enige techbaas die kritisch is op ingrepen op sociale media uit het verleden. beeld AFP, Brendan Smialowski

De topman van Meta, dat ook Instagram en WhatsApp bezit, erkent dat het bedrijf zelf besliste welke berichten over het coronavirus moesten worden verwijderd. Maar daar kwam volgens hem veel overheidsbemoeienis bij kijken. „In 2021 zetten hooggeplaatste ambtenaren van de regering-Biden, ook uit het Witte Huis, onze teams maandenlang herhaaldelijk onder druk om bepaald covid-19-materiaal te censureren, waaronder humor en satire”, staat in de brief aan het Huis van Afgevaardigden.

Facebook blokkeerde in iets meer dan een jaar ruim 20 miljoen berichten of video’s. Zuckerberg is niet de enige techbaas die kritisch is op ingrepen op sociale media uit het verleden. Jack Dorsey, de voormalige topman van Twitter, zei ook dat het tegenhouden van bepaalde berichten op de berichtendienst te ver ging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer