BinnenlandDiefstal
Inwoners Kesteren verhinderen diefstal tractor

Een poging tot diefstal van een tractor bij een fruitteler in Kesteren is vorige week door buurtbewoners verijdeld. Daarbij kwam het tot een ”handgemeen” toen de dief hulp kreeg van anderen.

Gert Janssen
Met dergelijke kleine tractoren halen fruittelers hun oogst uit de boomgaard. De trekker op de foto heeft geen relatie met de poging tot diefstal in Kesteren. beeld ANP, Jerry Lampen
Met dergelijke kleine tractoren halen fruittelers hun oogst uit de boomgaard. De trekker op de foto heeft geen relatie met de poging tot diefstal in Kesteren. beeld ANP, Jerry Lampen

Doordat de politie snel ter plaatse was, werd voorkomen dat de situatie uit de hand liep.

Woordvoerster Linda Bouwman van de politieregio Oost-Nederland bevestigde maandag dat een 58-jarige man uit Culemborg is aangehouden nadat deze door omstanders was betrapt op „diefstal uit een landbouwvoertuig”.  „Buurtbewoners hebben de verdachte tegen de grond gewerkt en hielden hem vast tot de politie arriveerde. Vervolgens schoten anderen de verdachten te hulp. Mijn collega heeft toen ingegrepen en de mannen gesommeerd te vertrekken.”

Een fruitteler uit de buurt, van wie de naam bekend is bij de redactie, ontving het volgende bericht in een appgroep van collega’s: ”Een persoon heeft eerst het slot opengebroken en vervolgens getracht brandstof te stelen. Hij is uiteindelijk aangehouden als verdachte. Voordat hij werd aangehouden heeft hij zijn familie in kennis kunnen stellen. Deze familieleden waren snel ter plaatse. Dit escaleerde vrij snel in een handgemeen zonder ernstige gevolgen. Politie en enkele fruittelers waren tevens ter plaatse, waardoor er verder geen escalatie plaats kon vinden.”

Volgens een getuige die niet met zijn naam in de krant wil, dreigden de familieleden terug te komen om de boel te vernielen.

Onrust

Het incident, zoals de politie het omschrijft, zorgt voor de nodige onrust onder fruittelers in de regio. Ook zij willen niet met naam en toenaam reageren. Ze zijn wel extra alert. Diefstal van landbouwvoertuigen zorgt namelijk tijdens de pas begonnen oogst van appels en peren voor grote problemen.

Dat bevestigt ook Marc Andre de la Porte, vicevoorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). „Tijdens de oogsttijd worden er ieder jaar fruitteelttractoren, gps-systemen en brandstof gestolen. De daders komen vaak uit Oost-Europa, maar ook mensen met een Nederlandse nationaliteit zijn hierbij betrokken en verkopen de gestolen spullen door.”

Volgens De la Porte is de oogsttijd een periode dat fruittelers extra moeten oppassen voor het dievengilde. „De fruittractoren staan elf maanden per jaar binnen in een afgesloten ruimte. Tijdens de oogst worden ze aan het eind van de dag vaak in een open loods gezet om ze de volgende dag weer snel te kunnen gebruiken. Materieel is dan extra kwetsbaar. Dieven weten dat. In die periode wordt er dan ook meer gestolen dan op andere momenten.”

Het is niet alleen het verlies van de voertuigen dat erin hakt, maar de teler kan vervolgens ook zijn oogst niet meer binnen halen. De tractoren trekken de zogenoemde pluktreintjes waarop de volle bakken met fruit worden getransporteerd. De la Porte: „Het ontvreemden van de machines is logistiek een drama. Je kunt geen kant meer op.”

Bij de NFO zijn volgens de zegsman geen exacte cijfers bekend van dieverijen tijdens de oogstperiode. Omdat  fruittelers goed op de hoogte zijn van de gevaren, hoeft de NFO haar achterban niet extra te waarschuwen. „Veel telers plaatsen ’s avonds stuursloten of verwijderen de accu’s. Maar je kunt niet alles beveiligen.”

Dreigement

Het door de daders in Kesteren geuite dreigement is nieuw voor de NFO. „Dat hebben we nog niet eerder gehoord, wel dat inbrekers op heterdaad worden betrapt. En in zo’n geval zou ik ze zelf ook grijpen als die kans er is en vervolgens direct 112 bellen”, zegt De la Porte.

Volgens de politiewoordvoerster is de verdachte die in Kesteren werd betrapt meegenomen voor verhoor naar het bureau en de volgende dag heengezonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer