Oorlog tussen Israël en Hezbollah laait weer op
Is de totale oorlog tussen Israël en terreurbeweging Hezbollah zondagnacht begonnen met een preventieve aanval van Israël én een grote aanval van Hezbollah op dat land? Daar lijkt het niet op. Maar de strijd laait wel steeds weer op.
Het begon eigenlijk al laat in de avond van zaterdag. Ineens circuleerden er in de Israëlische media geruchten dat de vergeldingsaanval van Hezbollah snel zou komen. En dat terwijl eerst nog werd gedacht dat die terreurorganisatie, die gesponsord wordt door Iran en z’n machtsbasis heeft in Zuid-Libanon, met de vergeldingsaanval als reactie op de dood van een hoge commandant zou wachten. Er werd gezegd dat zowel Hezbollah als Iran geen vergeldingsaanvallen zouden uitvoeren op Israël gedurende de onderhandelingen over een mogelijk staakt-het-vuren in Gaza. Juist zondag werden de onderhandelingen daarover weer hervat in Egypte.
Om vijf uur Israëlische tijd in de nacht van zaterdag op zondag voerde de Israëlische luchtmacht met honderd straaljagers zware aanvallen uit op raketinstallaties van Hezbollah. Israël zou informatie hebben dat Hezbollah met raketbeschietingen een belangrijk hoofdkwartier van de Israëlische inlichtingendienst en mogelijk zelfs de stad Tel Aviv zou willen treffen. Naar eigen zeggen vernietigden de Israëlische straaljagers duizenden raketten van Hezbollah.
Direct erna opende Hezbollah een aanval op het noorden van Israël. Volgens dat land werden de meeste raketten door de Israëlische afweer, de Iron Dome (de IJzeren Koepel), uit de lucht geschoten. Op sociale media gingen hiervan beelden rond. Er is daarbij een Israëlische soldaat omgekomen omdat hij op een schip voor de kust waarschijnlijk geraakt werd door scherven van een raket van de Iron Dome.
Ondertussen zeggen zowel Israël als Hezbollah niet uit te zijn op een totale oorlog. Dat ondanks de oorlogstaal die Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, zondagmiddag uitsloeg in een tv-toespraak. Daarbij deed hij het voorkomen alsof de aanval van Hezbollah op Israël een groot succes was en exact volgens de planning was verlopen. Maar tegelijk gaf hij aan nog op inlichtingen te wachten of alle beoogde doelen wel gehaald waren. En zo niet, dan zou er mogelijk nog een aanval volgen, zo zei hij.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de aanval die Hezbollah uitvoerde op het noorden van Israël eigenlijk niet heel veel heviger was dan de aanvallen die al sinds maanden dagelijks op de Joodse Staat worden uitgevoerd. Alleen lag het aantal van zo’n 250 raketten dat zondag in één aanval werd afgeschoten aanzienlijk hoger dan anders.
„Ook Iran zegt nog vergeldingsaanval uit te gaan voeren, maar geen totale oorlog te willen”
Opvallend is trouwens dat Iran in de nacht van zaterdag op zondag niets heeft gedaan. Ze hadden dit moment kunnen gebruiken voor hún langverwachte vergeldingsaanval op Israël voor de liquidatie van de hoogste politieke leider van terreurorganisatie Hamas op 31 juli. En dat terwijl die logeerde in de Iraanse hoofdstad Teheran. Ook Iran heeft een vergeldingsaanval aangekondigd, maar er is sinds drie weken nog niets gebeurd. De minister van Buitenlandse Zaken van Iran heeft zondag echter gezegd dat die aanval zeker komen zal, maar dat Iran de tijd heeft. Hij zei erbij dat het land niet uit is op het ontketenen van een totale oorlog, maar dat Teheran er ook niet bang voor is.
Hezbollah heeft gezegd dat ze met succes „een eerste fase” van de aangekondigde vergeldingsaanval heeft uitgevoerd. De spanning in de regio blijft dus bestaan en het is te vrezen dat er nog meer aanvallen en tegenaanvallen zullen volgen.
De vraag is daarbij wel wat nu de definitie is van een totale oorlog in het Midden-Oosten. De Verenigde Staten (VS) hebben daar inmiddels een grote militaire macht opgebouwd en zullen zeker in actie komen als door aanvallen van Iran of gelieerde terreurgroepen het bestaan van de Joodse Staat in gevaar komt. Voor nu kan in ieder geval geconstateerd worden dat de oorlog tussen vooral Israël en Hezbollah wel steeds weer oplaait, maar dat het kookpunt nog niet is bereikt.