Is Iraanse aanval op Israël van de baan?
Het is inmiddels ruim twee weken geleden dat Israël zowel een hoge commandant van Hamas als van Hezbollah liquideerde. Iran, de grote sponsor van terreurgroep Hezbollah, dreigde met een vernietigende vergeldingsaanval op Israël. Dat die nog niet gekomen is, wil niet zeggen dat het gevaar voor Israël is geweken.
Ondertussen zijn donderdag de onderhandelingen tussen Israël en bemiddelaars Qatar, Egypte en de Verenigde Staten weer herstart. In ieder geval vrijdag worden die onderhandelingen voortgezet. Israël heeft een hoge delegatie gestuurd, maar terreurgroep Hamas, die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft, wilde geen afvaardiging sturen. Wel zouden ze bereid zijn om na de onderhandelingen naar een eventueel onderhandelingsresultaat te kijken.
De VS zeggen inmiddels signalen te hebben ontvangen dat Iran, mocht er een deal gesloten worden tussen Hamas en Israël, mogelijk afziet van de vergeldingsaanval. Overigens worden dit soort geruchten ook weer tegengesproken door functionarissen uit Iran.
Bronnen melden dat het geduld van de VS en president Joe Biden met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op is. Mocht hij inderdaad aanvullende en in de ogen van Amerika onmogelijke eisen stellen tijdens de onderhandelingen, dan zal de VS dat ook publiek maken. En dat zou voor Israël weer een enorm gezichtsverlies betekenen.
Immense legermacht
Het lijkt erop dat de VS achter de schermen op meerdere fronten aan het werk zijn. Zo wordt er druk uitgeoefend op Netanyahu, maar wordt ook Iran flink de duimschroeven aangedraaid. Als dat land toch een rechtstreekse aanval op Israël uitvoert, zullen de VS niet werkeloos toezien en alles doen om Israël te beschermen. Om dat dreigement kracht bij te zetten, bouwen de VS een immense legermacht op in het Midden-Oosten.
Tegelijk heeft Biden Israël voor de komende jaren voor tientallen miljarden aan wapensteun toegezegd. Israël kan de Amerikaanse president dus niet verwijten dat hij zich niet inspant voor de veiligheid van de Joodse staat.
Terwijl het hele onderhandelingscircus op volle toeren draait, zit de Israëlische bevolking nog steeds in angst omdat niet duidelijk is wat er gaat gebeuren. Hetzelfde geldt overigens voor de Libanese bevolking. Libanon, waar Hezbollah zijn machtsbasis heeft, houdt er namelijk rekening mee dat Israël een eventuele vergeldingsaanval van Iran en Hezbollah zal vergelden met zware bombardementen op dat land.
Luchtafweer op hol
Mocht alles gaan zoals de VS nu hopen, mocht er een deal gesloten worden tussen Israël en Hamas en mocht Iran vervolgens besluiten Israël niet direct aan te vallen, dan is het gevaar voor Israël overigens zeker nog niet geweken. Er zijn media die suggereren dat Hezbollah, wat Iran ook besluit, Israël toch hard wil aanvallen. Vrijdagmorgen werd in de Israëlische media wel gesuggereerd dat Hezbollah niet zal aanvallen tijdens de onderhandelingen, omdat vergelding volgens de terreurgroep „niet urgent” is. Maar ook dat betekent geen afstel.
Waar door directe betrokkenheid van Iran de angst voor een totale oorlog heel groot is, is de pijn die Hezbollah Israël kan doen volgens analisten veel groter. Hezbollah beschikt mogelijk over tussen de 150.000 en 200.000 raketten, veelal van Iraanse makelij, die alle grote bevolkingscentra van de Joodse staat in zeer korte tijd kunnen bereiken. Het is maar de vraag of de zeer geavanceerde Israëlische verdedigingssystemen een overweldigende aanval met honderden raketten en drones tegelijk kunnen afslaan. Er is de angst dat de afweersystemen op hol kunnen slaan door een overmacht aan binnendringende projectielen. De dreiging is dus, zelfs als er wat uit de onderhandelingen komt, zeker niet verdwenen.