Kerk & religieZendingsdag cgk Elburg
Zendingsdag cgk Elburg: hoe je met zegen het Woord kunt „verstaan”

Hoe kun je met zegen naar Gods Woord luisteren en het ook „verstaan”? Ds. M. van der Sluys ging daarvoor te rade bij de Engelse ”Kleine Catechismus”, tijdens de zendingsdag van de christelijke gereformeerde kerk in Elburg. „Daarvoor zijn nodig: voorbereiden, horen, ontvangen en bewaren.”

Huig de Koning
Ds. J.M.J. Kieviet, een van de sprekers tijdens de zendingsdag van de christelijke gereformeerde kerk in Elburg. beeld Huig de Koning
Ds. J.M.J. Kieviet, een van de sprekers tijdens de zendingsdag van de christelijke gereformeerde kerk in Elburg. beeld Huig de Koning

De jaarlijkse zendingsdag werd gehouden in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nunspeet en trok ongeveer tachtig belangstellenden.

Ds. Van der Sluys, christelijk gereformeerd emeritus predikant, stond stil bij het laatste gedeelte van Handelingen 8:30: „Verstaat gij ook wat gij leest?” Aan de hand van de Engelse Korte Catechismus lichtte hij toe hoe je naar het Woord met zegen kunt luisteren en het daarnaast kunt verstaan. „Je biddend voorbereiden op het Woord, het met aandacht horen, het met geloof en liefde ontvangen en het Woord in het hart bewaren.”

Het lezen van de Bijbel is niet genoeg, zei hij. „Het moet dieper. Het gaat ten diepste om de Christus der Schriften. Filippus onderwijst de kamerling deze Zaligmaker van mensen die dagelijks schuldig staan tegenover God.”

Teken

De zendingsdag had plaats in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nunspeet. beeld Huig de Koning

Ds. J. de Bruin, christelijk gereformeerd predikant te Rotterdam-Kralingen, mediteerde aan de hand van Mattheüs 12:42. De farizeeën en de schriftgeleerden verlangen een teken. „De Heere Jezus laat geen geopende hemel zien, maar opent de Schriften.”

Het ‘teken’ komt van de koningin van het Zuiden, ofwel Sheba. Waarschijnlijk kwam zij uit Jemen en was zij een erg rijke vrouw. „Ze had echter een onrustig hart.”

Er kwam een gerucht tot haar over een wijze koning en over de Naam des Heeren. „Die weinige woorden deden wat in haar hart.”

Salomo verklaart haar al levensraadsels, maar ze kreeg nog veel meer. „Salomo heeft haar iets laten zien van het brandoffer dat hij offerde in het huis des Heeren. Zo verkondigde hij het Evangelie van de verzoening door voldoening.”

Het teken van de koningin van Sheba is ook een waarschuwend teken. Zij is tot bekering gekomen. Deze koningin uit Sheba zal opstaan in het oordeel, zei ds. De Bruin. „Zij zal staan aan de rechterhand van Christus om Zijn vijanden te verdoemen. Wat een ontzagwekkend teken. Rechtvaardig te oordelen over degenen die tot het boos en overspelig geslacht zijn blijven behoren.”

Bent u al tot de meerdere Salomo gekomen, vroeg de predikant zijn hoorders. „Door de Heilige Geest overtuigd en overbogen. Geen rust vinden totdat je rust gevonden hebt bij Christus. Straks zullen al die mensen thuiskomen. Zij zeggen dan: „Zie, de helft is mij nog niet aangezegd”.”

Cornelius

Ds. J.M.J. Kieviet, emeritus predikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, mediteerde over Handelingen 10: 1-20, het gedeelte over de Romeinse hoofdman Cornelius. Opvallend, zei hij, is dat zowel Petrus als Cornelius in Handelingen 10 aan het bidden is. „Zou er één bezigheid meer kenmerkend zijn voor Gods kinderen dan het gebed?”

Uit het gedeelte van Handelingen 10 is een aantal lessen te trekken, gaf ds. Kieviet aan. In de eerste plaats de weg van het Woord. „Dat is een heilshistorische les. Is het weleens tot troost geworden dat er in de achtste eeuw missionarissen uit Ierland naar Nederland gekomen zijn met de dauw van het Evangelie?”

„Is het weleens tot troost geworden dat er in de achtste eeuw missionarissen uit Ierland gekomen zijn met de dauw van het Evangelie?” - Ds. J.M.J. Kieviet, christelijk gereformeerd emeritus predikant

De tweede les gaat over het werk van Gods Geest. „De Heere gaat in Handelingen 10 rein noemen wat onrein is. God verklaart rein wat onrein is.” Dat leert ons dat wij als mensen afgesneden zijn van God, aldus de predikant. In de tweede plaats leert het dat God een heilige en reine God is. „Het Evangelie is dat het bloed van de Heere Jezus reinigt van alle zonden. De heiligheid en reinheid komen van Hem. Door de heilige en reine God worden wij mensen rein verklaard.”

Vertroosting

Ds. C. M. Buijs, hersteld hervormd emeritus predikant in Elspeet, mediteerde over Handelingen 18, waar Paulus in Korinthe is. Paulus krijgt daar ”Een Goddelijke vertroosting in de nacht”. De predikant stond stil bij de bron en de vrucht van die vertroosting. „Uit Hem, door Hem en tot Hem zijn alle dingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Zendingsdagen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer