Kerk & religieZendingsdag CGK
Zendingsdag cgk Elburg: Het zendingswerk gaat door, onverminderd en onverhinderd

„Waarom worden er in de 21e eeuw nog dienaren van het Woord uitgezonden tot het uiterste van de aarde”, vroeg ds. J. de Bruin woensdag tijdens de jaarlijkse zendingsdag van de christelijk gereformeerde kerk in Elburg. „Dan moeten we omhoog kijken en vanuit de Bijbel nadenken over Gods welbehagen.”

Huig de Koning
De zendingsdag had plaats in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nunspeet. beeld Huig de Koning
De zendingsdag had plaats in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nunspeet. beeld Huig de Koning

De zendingsdag, die werd gehouden in het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nunspeet, trok ruim honderd belangstellenden.

Ds. De Bruin, christelijk gereformeerd predikant te Rotterdam-Kralingen, opende de bijeenkomst vanuit Lukas 23:47. Het thema van zijn toespraak was ”Het zendingswerk van Christus op Golgotha”.

19529239.JPG
Ds. J. de Bruin. beeld Huig de Koning

Wie was de hoofdman over honderd? Hij was een Romeinse generaal die was uitgekozen om doodstraffen uit te voeren, aldus ds. De Bruin. „Hij was dus zeer nauw betrokken bij de kruisdood van Christus, hij heeft alles van dichtbij meegemaakt.”

De hoofdman was als zondaar verloren en hij zag het niet. „Christus had bepaald dat deze hoofdman bij de kruisiging aanwezig móést zijn. Het was naar Gods welbehagen dat de Heere deze blinde heiden tot bekering zou brengen.”

Bij de kruisdood waren bovennatuurlijke verschijnselen. De hoofdman zag het met vrees, zei ds. De Bruin, „als bij God vandaan. Hij begon God te eren: een mensenkind dat God gaat verheerlijken in het zicht op Christus.”

Eerstelinge

19529244.JPG
Ds. C.M. Buijs. beeld Huig de Koning
Ds. C.M. Buijs, hersteld hervormd emeritus predikant in Elspeet, sprak woensdagmiddag vanuit Handelingen 16:14 over ”Lydia, de eerstelinge van Filippi, de eerstelinge in Europa”. Hoe opent de Heere het hart van Lydia? Van Lydia staat dat zij al godvrezend was. Ds. Buijs: „Wij zouden zeggen dat zij een ernstige vrouw was, die graag naar een kerk ging waar een Bijbelse prediking gebracht werd. Lydia had wel een ander leven, maar geen nieuw leven.”

Wij hebben een schuldige onmacht en onwil om ons hart te openen voor de Heere, aldus de predikant. „De verhoogde Christus opent Zelf door Zijn Woord en de Heilige Geest haar hart.”

Dat gebeurt door de verkondiging van het Evangelie. Lydia hoort voor het eerst wie God is en wie zij is. „Het gaat om het ingrijpen van God, dat in de vruchten openbaar komt.”

Het hart van een zondaar gaat niet open door de Wet –hoe noodzakelijk die ook is–, maar door het Evangelie, zei ds. Buijs. „Een beukhamer op een klomp ijs zorgt voor talloze stukjes ijs. Het ijs smelt alleen door de warmte van de zon. Het hart van een overtuigde zondaar gaat open door de liefde Gods in Christus Jezus.”

Hard hart

19529241.JPG
Prof. dr. A. Baars. beeld Huig de Koning
Prof. dr. A. Baars sprak de bezoekers toe vanuit Handelingen 28:16-31. Daarbij stond de christelijke gereformeerde emeritus hoogleraar stil bij het woord ”Onverhinderd”, het laatste woord in het boek Handelingen.

Uit het boek Handelingen is gebleken dat het Woord tot voordeel is of tot oordeel, zei prof. Baars. „De realiteit van de hardheid van de harten hoort bij de zendingsprediking. De grootste nood van de kerk aan het begin van de 21e eeuw is dat er mensen zijn van wie het hart hard blijft.”

Ongehinderd

Waar komen de twisten in de kerk vandaan, wierp prof. Baars als vraag op. „Twisten komen voort uit harde harten.” Toch kan het Woord in Handelingen onverhinderd doorgang vinden. „Dat is een bemoediging. Daarom moet het Woord ondanks twist en ongeloof onverminderd en onverhinderd doorgaan.”

Wat hoort daarbij? „Dan moet de Heere de hindernissen wegnemen: de zonde en het ongeloof. Dat doet pijn. God doet dit ongehinderd, met het oog op de zaligheid van zondaren. Om zo ruimte te maken voor de beloften van het Evangelie, van Zijn Zoon Jezus Christus.”

Binnenkamer

19529240.JPG
Ds. M.A. Kempeneers. beeld Huig de Koning

Ds. M.A. Kempeneers, christelijk gereformeerd predikant te Barendrecht, mediteerde tot slot over Psalm 102. „Kennen wij het leven van deze dichter? Hij buigt in de binnenkamer zijn knieën en vraagt de God tegen wie hij gezondigd heeft om genade.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer