Buitenland
Oppositiekandidaat Venezuela opgeroepen voor verhoor

De presidentskandidaat van de Venezolaanse oppositie Edmundo González Urrutia moet zich maandag melden bij het Openbaar Ministerie in Venezuela in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de verkiezingen van 28 juli.

ANP

De zittende president Nicolás Maduro claimde de overwinning, maar de oppositie zegt dat gefraudeerd is. Het Hooggerechtshof in Venezuela heeft de winst van Maduro bevestigd, maar veel landen erkennen de uitslag niet. Het Hooggerechtshof geldt, net als de Venezolaanse kiescommissie, als trouw aan Maduro.

Het onderzoek van het OM richt zich op een website van de oppositie waarop alternatieve resultaten werden gepubliceerd die zouden zijn gebaseerd op de echte stemgegevens. De Verenigde Staten stelden eerder vast dat die uitslag geloofwaardig is en dat de officiële uitslag waarschijnlijk is vervalst.

Na de verkiezingen braken grote protesten uit, die volgens mensenrechtenorganisaties hard zijn neergeslagen door de politie. Zeker 23 demonstranten zijn gedood en honderden opgepakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer