BinnenlandDreiging terreur

NAVO-vliegbasis Geilenkirchen verhoogt paraatheid

De alarmbellen rinkelen. De NAVO-basis Geilenkirchen, vlak over de grens bij het Limburgse Brunssum, verhoogt opnieuw de alertfase vanwege een dreiging. De commandant stuurt niet-essentieel personeel naar huis.

23 August 2024 16:37
Een Awacs-radartoestel van de NAVO stijgt op vanaf de vliegbasis Geilenkirchen, vlak over de grens bij Brunssum. beeld NAVO
Een Awacs-radartoestel van de NAVO stijgt op vanaf de vliegbasis Geilenkirchen, vlak over de grens bij Brunssum. beeld NAVO

Geilenkirchen, de thuisbasis van de vloot NAVO-radarvliegtuigen, zet de alertfase naar Charlie, de op een na hoogste fase, op basis van informatie van de inlichtingendiensten. Onder normale omstandigheden staat deze op Alpha of Bravo. Over de aard van de dreiging kan woordvoerder kapitein Donny Demmers van de vliegbasis Geilenkirchen geen mededelingen doen.

De luchtmachtbasis blijft open, ondanks het wegsturen van niet-noodzakelijk personeel. „Wij geven prioriteit aan de veiligheid van onze mensen”, zegt Demmers. Militairen die nodig zijn voor vliegoperaties blijven op hun post. Op Geilenkirchen werken 1600 militairen en burgers, onder wie 150 Nederlanders.

„Wij geven prioriteit aan de veiligheid van onze mensen” - Kapitein Donny Demmers, woordvoerder vliegbasis Geilenkirchen

De basiscommandant neemt, in samenwerking met de geheime diensten, voorzorgsmaatregelen. Welke dat precies zijn, kan Demmers vanwege de veiligheidssituatie niet zeggen. De woordvoerder, die is teruggeroepen van verlof in verband met de dreiging, moet ook het antwoord schuldig blijven op de vraag uit welke hoek de dreiging komt.

De Duitse luchtmachtbasis waarschuwt het personeel voor indringers en overvliegende drones, schrijven Duitse media. ”Be aware of drones”, meldt een bord bij de poort van de basis. Of de NAVO rekening houdt met aanvals- of verkenningsdrones is niet duidelijk.

Vloot

Op Geilenkirchen staat een vloot van veertien Awacs-radarvliegtuigen gestationeerd. De NAVO-toestellen met Airborne warning and control system (Awacs) zijn een militaire variant van de viermotorige Boeing 707. De NAVO zet de E-3 Sentry (Schildwacht) in voor de bewaking van het Europese luchtruim. De Awacs volgen onder andere nauwgezet de verrichtingen van het Russische leger in de oorlog in Oekraïne. Daarom zou de basis een aantrekkelijk doelwit van een Russische sabotageactie kunnen zijn.

De luchtmachtbasis Geilenkirchen is volgende week gesloten, blijkt uit een ”notam” (notice to airmen), een bericht met essentiële informatie voor de luchtvaart. „De sluiting heeft niets te maken met de actuele dreiging”, benadrukt kapitein Demmers. Alle operationele Awacs-toestellen zijn volgende week op surveillance. Twee in Turkije, drie in Noorwegen.

Geilenkirchen sloeg vorige week ook al alarm om mogelijke sabotage van de drinkwatervoorziening op de vliegbasis. De commandant nam toen ook voorzorgsmaatregelen, maar uiteindelijk is er geen besmetting geconstateerd.

De dreiging viel samen met de sluiting van de nabijgelegen luchtmachtbasis Keulen-Bonn, waar personeel last kreeg van maag- en darmproblemen. Bij een drinkwaterinstallatie zou een „vermoedelijk onbevoegd persoon” zijn gesignaleerd. De kazerne werd na enkele uren weer vrijgegeven, toen bleek dat het drinkwater niet verontreinigd was. Politie en bewakers troffen ook geen verdachte aan, maar wel een gat in het hek. Op de basis staan Duitse regeringstoestellen en A330 MRTT-tankvliegtuigen van de NAVO.

Wapenleveranties

Westerse landen houden ernstig rekening met sabotageacties van Rusland vanwege financiële steun en wapenleveranties aan Oekraïne. Duitse en Nederlandse inlichtingendiensten wijzen er al langer op dat Rusland bereid is belangrijke infrastructuur te saboteren.

De Duitse autoriteiten zijn vrijdag een onderzoek begonnen naar dronevluchten boven Noord-Duitsland. Justitie denkt aan spionage, gericht op sabotage. Volgens Bild-Zeitung is onder meer het vliegverbod boven een kerncentrale mogelijk meerdere malen geschonden door Russische Orlan-10-drones. De Duitse politie pakte in april twee Duits-Russische burgers op, omdat zij voorbereidingen zouden treffen voor sabotageaanslagen. In mei stuitten bouwvakkers op explosieven in de grond bij een NAVO-kerosinepijpleiding.

Nederland kan als voortrekker in het geven van financiële en militaire steun aan Oekraïne een aantrekkelijk doelwit zijn voor bijvoorbeeld cyberaanvallen. Ook de aanwezigheid van veel internationale organisaties, zoals het Internationaal Strafhof, vergroot de kans op een aanslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer