BuitenlandPartijcongres Democraten
Kamala Harris aanvaardt nominatie

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft donderdagavond haar nominatie aanvaard op het partijcongres in Chicago. In haar toespraak zei ze er voor alle Amerikanen te willen zijn.

Kamala Harris heeft zojuist het podium betreden voor een toespraak op de Democratische Conventie, die veertig minuten zal duren. Ze zegt daarin er voor alle Amerikanen te willen zijn. beeld AFP, Robyn Beck
Kamala Harris heeft zojuist het podium betreden voor een toespraak op de Democratische Conventie, die veertig minuten zal duren. Ze zegt daarin er voor alle Amerikanen te willen zijn. beeld AFP, Robyn Beck

Harris noemde deze verkiezingen „een kostbare kans om bitterheid, cynisme en verdeeldheid achter zich te laten en naar de toekomst te kijken”. Ze zei: „Ik zal een president zijn die luistert en mensen verenigt met gezond verstand.” Daarbij verwees ze naar haar werk als advocaat in Californië. „Ik heb altijd maar één cliënt gehad: het volk.” Daarbij zette ze zich af tegen haar rivaal Donald Trump. „Zijn enige cliënt: zichzelf.”

In haar veertig minuten durende toespraak kwam ze hier meer dan eens op terug. „Als aanklager in Californië nam ik het op tegen de grote banken. Ik heb gestreden voor arbeiders die hun lonen niet uitbetaald kregen. En ik heb gevochten tegen de kartels die handelen in wapens, drugs en mensen. Ik zal altijd strijden voor het Amerikaanse volk. Van de rechtbank tot aan het Witte Huis, dat is mijn levenswerk.”

Net zoals eerder deze week de voormalige presidenten Barack Obama en Bill Clinton deden, nam Harris Trump verschillende malen onder vuur. Ze stelde dat Trump in veel opzichten niet serieus is, maar dat zijn mogelijke terugkeer in het Witte Huis bijzonder serieuze gevolgen zou hebben.

Gaza

Harris gaf in haar toespraak aan vooral de belangen van de middenklasse op het oog te hebben. Zo wil ze een belastingkorting doorvoeren voor de meer dan 100 miljoen Amerikanen. „Een sterke middenklasse is altijd van cruciaal belang geweest voor het succes van Amerika. Het opbouwen van die middenklasse zal een bepalend doel van mijn presidentschap zijn.”

De huidige vicepresident beloofde als president achter Oekraïne en de NAVO-bondgenoten te zullen staan. Veel aandacht trokken haar uitspraken over het Gazaconflict, dat een gevoelig punt is binnen haar partij. Protestmarsen bij het congrescentrum illustreerden dat. Pro-Palestijnse groepen waren verbolgen dat hun geen spreektijd werd gegund.

„Ik zal een president zijn die luistert en mensen verenigt met gezond verstand” - Kamala Harris, Democratische presidentskandidaat VS

Harris onderstreepte dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Wel noemde ze het leed in Gaza hartverscheurend. „De Palestijnen moeten hun recht op waardigheid, veiligheid, vrijheid en zelfbeschikking kunnen realiseren.”

Vloekende Walz

Verder beloofde ze ervoor te zorgen dat Amerika „de sterkste en dodelijkste krijgsmacht ter wereld zal blijven. En ik ga ook niet flirten met tirannen en dictators zoals Kim Jong-un. Zij weten dat Trump gemakkelijk te manipuleren is met vleierij.” Ze beloofde tevens dat de Verenigde Staten leider zullen blijven op punt van ruimtevaart en kunstmatige intelligentie „om China voor te blijven”.

Woensdagavond aanvaardde Tim Walz de kandidatuur voor het vicepresidentschap. Zijn toespraak was duidelijk bedoeld om de steun van de middenklasse en arbeiders te winnen. Daarbij viel op dat Walz meer dan eens grove taal gebruikte en soms zelfs vloekte.

Aan het begin van de conventie hield president Joe Biden een toespraak. Hij schaarde zich voluit achter Harris. De organisatoren hadden er alles aan gedaan om Biden een waardig afscheid te geven. De president is volgens ingewijden verbitterd dat hij als kandidaat opzij is geschoven. Met name zijn oude vrienden Nancy Pelosi en Barack Obama neemt hij kwalijk hun steun voor hem te hebben ingetrokken. Dat hij een enorm lange staande ovatie kreeg was voor hem bitterzoet. Direct na zijn toespraak vertrok Biden voor vakantie naar Californië.

En Trump? In een reactie op Fox News zei hij na de toespraak van Harris: „Zij heeft geen succes. Ik heb succes.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer