Onsje goud levert 3000 euro winst op
De prijs van goud steeg afgelopen week voor het eerst in de geschiedenis tot boven de 2500 dollar per troyounce (31,1 gram). Je (spaar)geld in goud steken lijkt aantrekkelijk, maar er zit ook een risico aan.
Omgerekend komt die 2500 dollar neer op ruim 2270 euro per troyounce, en nog wat verder omgerekend op ruim 7300 euro per 100 gram.
Vijf jaar geleden stond de goudprijs op dik 4340 euro per 100 gram. Wie toen een goudbaartje van dat gewicht heeft gekocht, kan dus nu bijna 3000 euro winst opstrijken (exclusief transactiekosten). Je moet wel een hele gelukkige belegger zijn, wil je dat met een pakketje aandelen bereiken. Om over een spaarrekening maar niet te spreken (zie kader: ”Wat verdien ik met 1000 euro?”).
De goudkoers wordt standaard in dollars per troyounce weergegeven. Daarom is het passeren van die 2500 dollar een aansprekende overgang. De 2000 dollar werd in april 2023 kortstondig aangetipt, hoewel de goudprijs daar drie jaar eerder al dicht in de buurt kwam. Voor het bereiken van de 1500 dollar moeten we terug naar het voorjaar van 2011.
Stijgende lijn
De goudprijs schommelt altijd, maar de laatste 25 jaar is gemiddeld sprake van een stijgende lijn. Waar komt dat door?
Allereerst is bekend dat beleggers in onzekere tijden vaak vluchten naar goud, omdat dit als een waardevaste investering wordt gezien. Zo steeg de goudprijs tijdens de kredietcrisis –die in de zomer van 2007 in de Verenigde Staten begon en later oversloeg naar Europa– in vijf jaar tijd van pakweg 630 naar 1730 dollar per troyounce. Dat is bijna een verdrievoudiging.
Toen de economie in rustiger vaarwater kwam, werd het goud weer goedkoper. Van 2013 tot 2019 schommelde de prijs tussen de 1100 en 1300 dollar. Daarna werd de weg omhoog weer gevonden. Sinds begin dit jaar, toen het goud voor minder dan 2000 dollar per troyounce werd verhandeld, is sprake van een heuse rally.
China
Volgens analisten komt dat vooral door goudhonger in China. De Chinese centrale bank heeft vanwege de voortdurende handelsoorlog met de Verenigde Staten steeds minder Amerikaans staatspapier in portefeuille en vult zijn deviezenreserve aan met goud. In 2023 ging het om meer dan 200 ton.
Met 2264 ton beschikt China over de zesde grootste goudvoorraad ter wereld. Ook Chinese beleggers kopen veel goud, mede vanwege de vastgoedcrisis in het land. Overigens hebben de centrale banken van Rusland, Turkije en India recent eveneens veel goud gekocht.
De jongste piek van de goudprijs lijkt verband te houden met de paniek op de aandelenmarkten van twee weken geleden. De Japanse beurs had op maandag 5 augustus zelfs de slechtste dag sinds 1987. Beleggers zijn daarvan geschrokken.
Bovendien verwachten beleggers dat de Amerikaanse centrale bank Fed niet lang meer wacht met het verlagen van de beleidsrente. Mogelijk gebeurt dat komende maand. Geld dat in goud zit levert geen rente op. Daarom is goud bij een stijgende rente minder in trek, bij een dalende rente juist meer.
Verder zorgen ook geopolitieke spanningen, zoals de oorlogen in het Midden-Oosten en in Oekraïne, voor een hogere goudprijs. Het edelmetaal wordt doorgaans gezien als een veilige belegging.