BuitenlandStil gebed
Britse prolifeactivist krijgt schadevergoeding om arrestatie bij abortuskliniek

Een christelijke prolifeactivist die tweemaal bij een Britse abortuskliniek werd gearresteerd, heeft een schadevergoeding van 13.000 pond en excuses van de politie ontvangen.

Redactie buitenland
De Britse prolifeactivist Isabel Vaughan-Spruce werd tweemaal gearresteerd vanwege stil gebed bij een abortuskliniek. beeld ADF International
De Britse prolifeactivist Isabel Vaughan-Spruce werd tweemaal gearresteerd vanwege stil gebed bij een abortuskliniek. beeld ADF International

Isabel Vaughan-Spruce had een klacht ingediend tegen de politie van West Midlands vanwege twee onterechte arrestaties. De vrouw werd in 2022 voor het eerst gearresteerd omdat ze in stilte bad in een zogeheten bufferzone rondom een abortuskliniek in de stad Birmingham. In dit gebied verboden de lokale autoriteiten elke uiting van „goedkeuring of afkeuring rondom kwesties met betrekking tot abortusdiensten, op welke manier dan ook”.

Begin 2023 werd ze vrijgesproken van alle aanklachten nadat het openbaar ministerie de zaak moest staken vanwege gebrek aan bewijs. Slechts een paar weken later arresteerden agenten Vaughan-Spruce opnieuw toen ze in stilte aan het bidden was bij dezelfde abortuskliniek. Een van de agenten gaf aan dat ze daarmee in overtreding was.

„Stil gebed is geen misdaad. Niemand zou gearresteerd moeten worden enkel en alleen vanwege de gedachten die ze in hun hoofd hebben – toch is mij dit twee keer overkomen door de politie van West Midlands, die mij expliciet vertelde dat gebed een misdaad is”, reageert  Vaughan-Spruce op de website van ADF International, de organisatie die haar juridisch bijstond. Volgens de activist, die directeur is van de prolifegroep March for Life UK, wordt in het Verenigd Koninkrijk het „christelijk denken en gebed steeds meer bedreigd door censuur”.

„Ongelooflijk dat mensen in het moderne Groot-Brittannië zijn gearresteerd voor gedachtecriminaliteit” - Lord David Frost, oud-minister Conservatieve Partij

Herziening

De Britse krant The Telegraph meldde vorige week dat de regering overweegt om stil gebed in bufferzones rondom abortusklinieken strafbaar te stellen. Volgens de huidige richtlijnen zou flyeren en stil gebed nog mogelijk zijn. „Gebed binnen een veilige toegangszone mag niet automatisch als onwettig worden beschouwd”, luidt een van de bepalingen.

Volgens The Telegraph zijn betrokken ministers van de nieuwe Labourregering bezig met een herziening van deze richtlijnen. Wat dan gewijzigd zal worden is nog onbekend. De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Yvette Cooper, stemde echter voor een verbod op stil gebed bij een abortuskliniek toen ze nog in de oppositie zat.

„Het is ongelooflijk dat mensen in het moderne Groot-Brittannië zijn gearresteerd voor gedachtecriminaliteit”, zegt Lord David Frost, voormalig minister van de Conservatieve Partij. Als stil gebed buiten abortuscentra formeel strafbaar wordt, „dan zullen er meer van dit soort gevallen volgen”, waarschuwt Lord Frost. „En dan zal niet alleen de vrijheid van meningsuiting, maar ook de vrijheid van gedachte in gevaar komen. Het is moeilijk om een ​​absurdere en gevaarlijkere situatie voor te stellen_.”_

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer