BuitenlandPortret
Wie is Yahya Sinwar, de nieuwe politieke leider van Hamas?

Yahya Sinwar (61) is aangewezen als de nieuwe hoogste leider van Hamas, zo meldde de organisatie dinsdag in een verklaring. Na de dood van Ismail Haniyeh, die vorige week in Teheran is gedood, had de terreurorganisatie geen politiek leider. Wie is Sinwar, het Hamaslid dat deze functie nu gaat vervullen?

Trouw, Julius Dullaert
Yahya Sinwar houdt in 2021 in Gaza-Stad een zoon omhoog van een Hamasstrijder. beeld AFP, Mahmud Hams
Yahya Sinwar houdt in 2021 in Gaza-Stad een zoon omhoog van een Hamasstrijder. beeld AFP, Mahmud Hams

Als een van de oprichters van Hamas had Yahya Sinwar al langere tijd een hoge functie binnen de terreurorganisatie. Vóór zijn benoeming dinsdag, was hij leider van de militaire tak. Hij wordt beschouwd als het brein achter de aanslagen van 7 oktober, waarna de oorlog tussen Gaza en Israël begon.

Sinwar is geboren in een vluchtelingenkamp bij Khan Younis in de Gazastrook. In 1989, het geboortejaar van Hamas, was Sinwar een van de oprichters van de beveiligingsafdeling binnen de organisatie. Het doel van deze tak van Hamas was om Palestijnen op te sporen die met Israël samenwerkten. Vervolgens was deze afdeling verantwoordelijk voor de dood van sommigen van hen.

Sinwar werd voor zijn betrokkenheid bij deze moorden opgepakt door Israël en verbleef vervolgens 22 jaar in een Israëlische cel. Een gevangenbewaarder die hem aan ondervragingen onderwierp, noemde hem „1000 procent toegewijd en 1000 procent gewelddadig, een erg, erg harde man”, aldus de Britse krant The Guardian .

„Sinwar botste regelmatig met Haniyeh, die veel vaker geneigd was compromissen te sluiten” - Erik Skare, Palestinakenner

Laatst levende

In 2011 kwam Sinwar tijdens een uitwisseling van gevangenen weer op vrije voet. Sindsdien is hij bezig geweest de kracht van de militaire tak van Hamas te versterken. De Verenigde Staten plaatsten hem in 2015 op de terrorismelijst van het land. In 2017 nam hij de rol als leider van de Gazastrook over van Haniyeh, die verderging als politiek leider van Hamas tot hij afgelopen week in de Iraanse hoofdstad Teheran werd gedood.

Na de dood van onder meer Haniyeh en Mohammed Deif, een andere militaire leider die in juli met een raketaanval door Israël is gedood, is Sinwar een van de laatste levende prominente leiders van Hamas.

Palestinakenner Erik Skare noemde Sinwar dinsdag in Trouw een hardliner: „Hij gaat ver in zijn oorlogsvoering. Als de dood van duizenden Palestijnen leidt tot bevrijding, dan is dat het waard, zo ziet hij dat. Hij botste regelmatig met Haniyeh, die veel vaker geneigd was compromissen te sluiten.”

Aartsterrorist

De benoeming van Sinwar tot politiek leider van Hamas had Skare niet verwacht, ook al noemden anderen hem als een van de kandidaten. „Hij staat momenteel op nummer één op Israëls dodenlijst, en waart door het tunnelnetwerk van Gaza. Ik zie niet in hoe hij Hamas op korte termijn zou kunnen leiden”, aldus Skare kort voor Sinwars benoeming.

Waarnemers zien de benoeming van Sinwar tot politiek leider als een teken dat Hamas zich fel wil blijven verzetten tegen Israël. Ze verwachten dat onderhandelingen over een staakt-het-vuren met Sinwar als waarnemer niet gemakkelijker zullen worden.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz heeft laten weten dat hij Sinwar als een „aartsterrorist” beschouwd die zo snel mogelijk gedood moet worden, zo schreef hij dinsdag op berichtenplatform X.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer