Burgemeester John Giles van de stad Mesa in Arizona is al zijn hele leven Republikein. Maar nu is voor hem de maat vol. „Dankzij Trump is onze partij moreel en ethisch bankroet.” Giles’ advies: „Stem op Kamala Harris.” En hij staat niet alleen.
Een groep Republikeinen maakt zich zorgen. Als Donald Trump geen andere toon aanslaat, legt hij het volgens hen af tegen Kamala Harris. Een ander deel van de partij gaat nog een stap verder. Die steunt Harris. Omdat Trump „alleen maar kan schelden en het eigenbelang boven het landsbelang stelt”.
Volgens de Amerikaanse internetkrant The Hill dringt een groep vooraanstaande Republikeinen er bij hun kandidaat sterk op aan zijn toon te matigen. Hij moet zich vanaf nu richten op kwesties zoals immigratie en economie en stoppen met impulsieve, denigrerende uitspraken over de persoon van zijn rivaal Harris.
De grote vraag is of Trump gaat luisteren. Of beter: of hij wel anders kan. Zelfs wanneer zijn team nadrukkelijk met hem afspreekt in een toespraak niet te gaan schelden, kan hij het na een halfuur of drie kwartier spreken toch niet laten en begint hij een tirade. „Zo graaft hij zijn eigen politieke graf”, zei de voormalige VN-ambassadeur en Republikein Nikki Haley deze week bij Fox News. Donderdagavond heeft Trump gezegd deze adviezen in de wind te slaan. „Ik heb het recht Harris persoonlijk aan te vallen want zij heeft me een „rare man” genoemd.”
Digitale campagne
Voor Trump is het na het terugtreden van Joe Biden zoeken hoe hij zijn nieuwe concurrent kan aanpakken. Nog steeds lijkt hij het handvat niet te hebben gevonden. Het lastige daarbij is ook dat Harris inhoudelijk nog weinig heeft verteld over haar beleidsvoornemens. Waarom niet? Er wordt beweerd dat ze bewust zwijgt, omdat Trump met zijn scheldkanonnades zichzelf uit de markt prijst.
Er zijn ook Republikeinen die een dergelijke oproep verspilde energie vinden. „Trump laat zich toch niet corrigeren.” Hoewel ze formeel lid van hun partij blijven, zeggen ze bij de komende verkiezingen op Harris te stemmen.
Het team van de Democratische presidentskandidaat heeft daarop ingespeeld door de club Republicans for Harris in het leven te roepen. Inmiddels telt deze groep volgens de Harriscampagne zo’n tachtig prominente Republikeinen, waaronder enkele gouverneurs, twee ex-ministers van het voormalige kabinet van Trump en zestien Republikeinse Congresleden. De groep wil langs digitale kanalen campagne voeren voor de opponent van Trump.
Hoeren
Waarom? Paul Hickman, die achttien jaar lang voor de Republikeinse senator John McCain werkte, zegt in de Arizona Mirror: „De extreemrechtse politici die de Republikeinse Partij hebben gekaapt, missen de goede grondhouding om te regeren. De oude democratische waarden zijn bij hen niet meer veilig.”
„De extreemrechtse politici die de Republikeinse Partij hebben gekaapt, missen de goede grondhouding om te regeren; de oude democratische waarden zijn bij hen niet meer veilig” - Paul Hickman, voormalig medewerker Republikeinse senator John McCain
Tony Payne, oud-voorzitter van de Republikeinse Partij in de staat Maine gaat –ondanks bezwaren tegen sommige van Harris’ opvattingen– daarom in november op de Democraat stemmen. Hij zegt in de Maine Morning Star: „Laten we realistisch zijn. Trumps motivatie om weer president te worden is voorkomen dat hij de cel in moet en om wraak te nemen. Harris is gemotiveerd om te vechten voor een betere toekomst waarin mensen vooruit kunnen komen.”
Trumps voormalige stafchef John Kelly gaat nog een stap verder en verwijt Trump „minachting van de democratische instellingen”. Oud-minister van Defensie Mark Esper ziet in zijn vroegere chef Trump „een veiligheidsbedreiging”.
Dat deze actie verzet oproept bij andere Republikeinen moge duidelijk zijn. Vanuit het kamp van Trump worden de Republicans for Harris „de hoeren van de partij” genoemd. Maar ook partijgenoten die bezwaar hebben tegen het optreden van Trump zijn kritisch. „We hebben zeker bezwaar tegen ideeën en uitspraken van Trump, maar de uiterst progressieve plannen van Harris zijn nog gevaarlijker”, zegt Amanda Sherzer, voorheen stafmedewerkster van voormalig first lady Barbara Bush.