Stichting Encour leert cursisten Bijbels budgetteren
Niet minder dan 7 procent van de verzen in de Bijbel gaat over geld. Zo spreekt Jezus er regelmatig over. Het doet er dus toe hoe je als christen met geld omgaat, stelt Bart van de Vrie, bestuurslid van de stichting Encour. „Daarom hebben we hier studiemateriaal voor ontwikkeld.”
Niet veel mensen weten dat de bekende stichting SchuldHulpMaatje oorspronkelijk een initiatief was van Encour. Met ruim 3000 getrainde vrijwilligers begeleidt de eerstgenoemde organisatie bijna 11.000 mensen met geldproblemen. „SchuldHulpMaatje werd zo groot dat dit project uiteindelijk op zijn eigen benen kon staan”, zegt Van de Vrie.
Kan het studiemateriaal van Encour over christen-zijn en geld ook zo’n bereik krijgen? „Uiteraard willen we zo veel mogelijk christenen aanspreken. Ik merk dat het thema financieel discipelschap vooral speelt onder christelijke jongeren en studenten.”
Wat is financieel discipelschap?
„We leggen de focus op drie dingen: je talenten, je tijd en je geld. Dat alles krijgen we van God, dus moeten we daar verantwoord mee omgaan, als goede rentmeesters. Een christen moet zich steeds afvragen: hoe kan ik mijn talenten, tijd en geld in dienst stellen van Gods Koninkrijk? Dat is financieel discipelschap: Jezus volgen door iets te geven aan een ander.”
Welk studiemateriaal bieden jullie aan?
„In de app YouVersion, beter bekend als de Bijbelapp, bieden wij leesplannen aan. Een deelnemer krijgt vijf dagen achtereen een Bijbeltekst waarin het gaat over verantwoord omgaan met geld. Een goede aanvulling hierop is de cursus Money-Life. Die bestaat uit vijf avonden waarin de deelnemer online in groepsverband nadenkt over Bijbels verantwoord omgaan met geld.”
Wat leren deelnemers tijdens deze cursus?
„We leren ze budgetteren op basis van de ”Cirkel van genoeg”. Hierbij maken we een onderverdeling in het uitgavenpatroon van de deelnemer en leren we hem of haar om te prioriteren. God roept ons op om vrijgevig te zijn. Geven is dan ook een belangrijk onderdeel van het prioriteren en mag dus nooit een sluitpost op de begroting zijn. Wij leren deelnemers dat donaties idealiter onder de vaste lasten moeten vallen. Net als voor de huur en de zorgpremie zou het daarom vanzelfsprekend moeten zijn om hier maandelijks geld voor te reserveren.”
„God roept ons op om vrijgevig te zijn” - Bart van de Vrie, bestuurslid Encour
Maar wat als je nauwelijks financiële ruimte hebt om geld te doneren?
„Geven hoeft niet altijd in de vorm van geld te gebeuren. Zo kan ik mij van mijn eigen studententijd herinneren dat ik slechts tien lesuren per week had. Als je weinig geld hebt, maar wel ruim zit in je vrije tijd, kun je ook iets van die tijd schenken aan een ander. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorg. Maar je kunt ook je talenten belangeloos inzetten voor een vrijwilligersorganisatie. Kortom, hier komt weer de vraag terug hoe je je talenten, tijd of geld in dienst kunt stellen van Gods Koninkrijk.”
Wat kost deelname aan de cursus?
„We vragen alleen een onkostenvergoeding. Dat is een richtbedrag van 50 euro per cursist. Tot nu toe heeft geen enkele deelnemer spijt gekregen van zijn of haar investering. Onlangs gaf ik een workshop over Bijbels verantwoord omgaan met geld en bezit. Een deelnemer zei toen: „Had ik dit allemaal maar eerder geweten!” Door vanuit geloofsprincipes met bezit om te gaan, besteed je je geld aan zaken die er echt toe doen. Daar heb je je leven lang profijt van.”
Bart van de Vrie over studiemateriaal voor christenen om Bijbels verantwoord om te gaan met geld en bezit