Economiefinanciën jongeren
„Jongvolwassene vindt het lastig om financieel zelfstandig te worden"

In een serie bijeenkomsten met jongvolwassenen wil ING meer te weten komen over hun financiële gezondheid. Onlangs deed de bank onderzoek onder vijfhonderd 18- tot 25-jarigen.

Jongere aan het werk achter de kassa. ​beeld ANP, Ramon van Flymen
Jongere aan het werk achter de kassa. ​beeld ANP, Ramon van Flymen

Wat is de uitkomst van het onderzoek?

„Net als volwassenen worden ook jongvolwassenen geraakt door de hoge inflatie, de krapte op de woningmarkt en de gestegen energieprijzen. In het onderzoek valt op dat jongeren tussen de 18 en 25 jaar het moment dat ze achttien jaar worden en zelf financiële beslissingen moeten gaan nemen, ingewikkeld vinden. Vanaf die leeftijd moet je bijvoorbeeld een zorgverzekering hebben.”

Wat verbaast u het meest?

„Dat een ruime meerderheid van de jongeren, drie op de vijf, zegt goed zicht te hebben op hun geldzaken. Gemiddeld een op de zes jongvolwassenen heeft vertrouwen in de eigen inkomsten- en uitgavenbalans. Toch komt een kwart aan het eind van de maand geld te kort. Dat is zorgwekkend. Misschien is er dan meer aan de hand; verstandige keuzes maken, begint met overzicht en inzicht.”

Welke rol hebben hun ouders?

19220512.JPG
Karin Wartena. beeld Karin Wartena

„De rol van ouders is heel groot. Jongvolwassenen gaan het liefst naar ouders als ze vragen hebben over financiën. Hun financiële gedrag hangt in grote mate af van wat ze van hen meekrijgen.

Ouders willen vaak wel helpen, maar weten niet altijd goed hoe. De wereld van nu ziet er anders uit dan toen zij zelf jong waren. Geld is steeds meer digitaal en onzichtbaar, en er zijn meer verleidingen. Denk aan de reclames die we de hele dag via onze telefoon op ons af gestuurd krijgen.”

Wat heeft deze generatie verder meegekregen?

„Deze generatie zoekt naar vrijheid en autonomie in het leven. Ik heb niet zozeer de indruk dat deze jongvolwassenen denken dat geld wel komt aanwaaien. Wel zie ik dat studerenden zoeken naar andere manieren om geld te verdienen dan uitsluitend met hun bijbaan. De scholier of student van nu heeft bijvoorbeeld een zaterdagbaantje achter de kassa en verkoopt kledingstukken tweedehands via de website Vinted, of koopt exclusieve sneakers en verkoopt die door.

Verder heeft deze generatie bovenmatige interesse in beleggen. Dat moet niet te risicovol worden. Ook maakt een derde van deze jongvolwassenen, 32 procent, gebruik van de mogelijkheid om een aankoop achteraf te betalen. Vrijheid en autonomie nastreven moet uiteraard wel op een verantwoorde manier.”

Wat gaat het panel doen?

„Dit jaar gaat ING in gesprek met een groep van 21 jongvolwassenen over omgaan met geld. De samenstelling van de groep is een dwarsdoorsnede van de samenleving, dus gevarieerd naar geslacht, regio, opleidingsniveau, enzovoorts. Vorige week hebben we de eerste bijeenkomst gehad. We bespraken vragen als: wat kan ertoe leiden dat je geldzorgen hebt en wat kun je eraan doen? En: hoe denken je leeftijdgenoten hierover? Andere sessies gaan zoal over budgetteren en toekomstplannen.

Als bank willen wij van deze groep weten hoe zij tegen geldzaken aankijkt, wat haar aanspreekt en hoe de bank kan helpen. Het is belangrijk om ze eerst goed te begrijpen. Omdat de tijd veranderd is, kunnen we niet een-op-een kopiëren wat voor oudere generaties gold. Uiteindelijk willen we middelen ontwikkelen om het financieel bewustzijn van jongvolwassenen te verbeteren. Denk aan een berichtje als ze 18 worden of tips om rood staan te voorkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer