BuitenlandOekraïens offensief in Koersk
Oekraïne verovert elf nederzettingen in Koersk

Het Witte Huis gaat contact opnemen met Oekraïne om meer te weten te komen over wat het land wil bereiken met de aanval op de Russische regio Koersk. De gouverneur van Koersk heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Redactie buitenland
De Russische president Vladimir Poetin (r.) buigt zich met hoofden van de veiligheidsdiensten over de aanval op de Russische regio Koersk. beeld EPA, Gavril Grigorov 
De Russische president Vladimir Poetin (r.) buigt zich met hoofden van de veiligheidsdiensten over de aanval op de Russische regio Koersk. beeld EPA, Gavril Grigorov 

Moskou meldde dinsdag en woensdag een grote Oekraïense aanval in de grensregio Koersk. Rusland zegt de aanval inmiddels te hebben afgeslagen. Het Institute for the Study of War (ISW) meldde donderdagmorgen dat Oekraïne met pantservoertuigen in Koersk tot 10 kilometer over de grens is opgerukt, 45 vierkante kilometer heeft ingenomen en elf nederzettingen heeft veroverd.

Kyiv hult zich vooralsnog in stilzwijgen. President Volodymyr Zelensky zei woensdagavond alleen gesproken te hebben met opperbevelhebber Oleksandr Syrskyi en gaf aan dat „details later zullen volgen”.

De Amerikanen hebben Oekraïne in mei toestemming gegeven om –ter verdediging– met de wapens die door de VS zijn geleverd ook te schieten op Russisch grondgebied. Maar Washington benadrukt dat er verder „niets is veranderd” aan het Amerikaanse beleid om grote aanvallen in Rusland te ontmoedigen.

Provocatie

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Oekraïense aanval een „grote provocatie” genoemd. De Amerikaanse regeringswoordvoerder Matthew Miller vindt dat Poetin daarmee de feiten door elkaar haalt. „Het is een beetje absurd om het een provocatie te noemen, aangezien Rusland de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne heeft geschonden.”

Hoewel de VS Oekraïense aanvallen in Rusland ontmoedigen, benadrukt een woordvoerder van de regering-Biden wel Oekraïense acties te steunen die uit „gezond verstand” zijn ondernomen om Russische aanvallen te stoppen.

De gouverneur van de Russische regio Koersk heeft de noodtoestand uitgeroepen. „Om de gevolgen van de komst van vijandelijke troepen in de regio te elimineren, heb ik besloten om vanaf 7 augustus de noodtoestand in Koersk in te voeren”, schreef gouverneur Aleksej Smirnov op Telegram.

Rusland claimde eerder al de aanvallen gestopt te hebben en zeker 260 Oekraïense militairen te hebben uitgeschakeld. Ze zouden met zware wapens en tanks de grens zijn overgestoken.

Gegist

Hoewel Kyiv niets heeft losgelaten over een mogelijke aanval, is Oekraïne wel begonnen met het evacueren van dorpen in de grensregio.

Wat er precies aan de hand is in Koersk is onduidelijk, omdat er weinig onafhankelijke en controleerbare informatie naar buiten komt.

Intussen wordt er volop gegist over wat het doel van Oekraïne zou kunnen zijn met een dergelijke inval. Mogelijk wil Kyiv bereiken dat het Russische leger militairen die nu in de Donbas Oekraïne het vuur na aan de schenen leggen naar Koersk moet sturen. Als dat gebeurt, wordt daar de Oekraïense defensieve taak gemakkelijker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer