BuitenlandDuitsland
Urker gezin gered uit ingestort hotel, man buiten levensgevaar

Een Urker gezin van drie personen is onder het puin terechtgekomen van een ingestort hotel in het Duitse plaatsje Kröv aan de rivier de Moezel. Moeder en zoon zijn eruit gehaald. Inmiddels is ook de man uit het puin gered.

Onlineredactie
beeld DPA, Harald Tittel/dpa
beeld DPA, Harald Tittel/dpa

De man is naar een nabijgelegen ziekenhuis overgebracht. Hij is buiten levensgevaar.

Het gaat volgens de nieuwssite Het Urkerland om de 23-jarige Edi Hoefnagel-Visser, de 26-jarige Mark Hoefnagel en hun bijna 2-jarige zoon. Moeder en zoon zijn naar het ziekenhuis gebracht. Mark zou nog onder het puin liggen. Drie artsen zijn volgens Het Urkerland bij hem om hem te stabiliseren.

Het hotel is volgens Jörg Teusch van de brandweer ineengezakt, waardoor geen muur meer recht staat. Als de reddingswerkers niet voorzichtig te werk gaan, dreigt het hotel „als een kaartenhuis” in te storten. Doorgangen via ramen, deuren en trappenhuizen zijn versperd.

De hulpdiensten hebben contact gelegd met de mensen in het hotel. Er zijn microfoons aangebracht, en met sommigen kon gebeld worden. De autoriteiten gaan ervan uit dat de man van het Nederlandse gezin gewond is geraakt. Twee mensen, een man en een vrouw, kwamen om het leven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de gemeente Urk kunnen geen nadere gegevens verstrekken over het drama. Locoburgemeester Freek Brouwer staat in contact met de familie.

Omstreeks 23.00 uur gisteravond werden hotelbezoekers gewaarschuwd voor instortingsgevaar van het hotel in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Het gebouw stortte al in op het moment dat de hotelgasten het pand verlieten. Volgens de politie waren er op het moment van het ongeval veertien mensen in het pand. Vijf mensen konden het pand op eigen kracht verlaten en zijn opgevangen door hulpdiensten.

Na de ineenstorting is het hotel nog steeds in beweging. Sensoren laten zien dat het gebouw met ongeveer vier millimeter per uur beweegt, meldt de Duitse regionale zender SWR .

Instortingsgevaar

Zo’n 250 hulpverleners zijn betrokken bij de reddingsactie in het ingestorte hotel, waaronder politie, brandweer en ambulance personeel. Reddingswerkers hebben moeite om bij de slachtoffers te komen vanwege instortingsgevaar. „Vanwege de schade is dit een uiterst veeleisende operatie, aangezien de hulpdiensten slechts met grote voorzichtigheid het gebouw kunnen betreden”, meldt de plaatselijke politie.

Beelden van de plaats van het drama tonen dat een deel van het gebouw met meerdere verdiepingen is ingestort. Zeker dertig mensen zijn geëvacueerd uit omliggende gebouwen in de gemeente Traben-Trarbach uit bezorgdheid dat het hotel verder zou kunnen instorten. De oorzaak van het ongeval is nog onduidelijk.

De Moezel is een populaire vakantiebestemming. Ook veel Nederlanders verblijven in het toeristische heuvelachtige gebied rond de rivier de Moezel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer