BinnenlandRisico's bergen

Marinda zat vast in kabelbaan in Oostenrijk toen hevige storm naderde

Wandelaarster Marinda van der Marel (38) maakt zich zorgen over Nederlanders die onvoorbereid de bergen in trekken. „Op Adidassneakers aan een bergtocht beginnen is levensgevaarlijk.”

11 August 2023 15:46Gewijzigd op 12 August 2023 13:43
Familie Van der Marel tijdens hun wandelvakantie. beeld familie Van der Marel
Familie Van der Marel tijdens hun wandelvakantie. beeld familie Van der Marel

De familie Van der Marel is net terug uit het Oostenrijkse Zillertal, de jaarlijkse vakantiebestemming van het gezin uit Alblasserdam. Moeder Marinda is erg te spreken over de regio. „Vroeger gingen mijn man en ik al graag naar Oostenrijk. Maar toen kwamen er kinderen en hebben we het een tijdje niet gedaan.” Wat ze er zo mooi aan vindt? „Je kunt zo prachtig ver kijken in de bergen. En ik voel me zo nietig als ik op een top sta.” Wilde bloemen en majestueuze rotspartijen maken voor haar het plaatje compleet.

Tijdens de vakanties trekt het gezin er graag op uit voor een tocht door de bergen. „Onze kinderen zijn 13, 10 en 9 jaar oud. We passen de wandeling en het tempo op hen aan.” De routes plant Marinda met behulp van Komoot. De onlinekaart in die wandelapp is volgens haar betrouwbaarder dan menig papieren variant. Iets wat haar als „navigator van het gezin” goed van pas komt. „Ook kun je alvast zien op welke ondergrond je loopt en wat de stijgingspercentages zijn. Heel handig.”

Hoewel bergwandelen haar niet met de paplepel werd ingegoten, is Marinda voorstander van een zorgvuldig voorbereide wandeltocht. „We doen geen zwarte routes en blijven weg van steile gebieden. Een misstap is zo gezet. Daarnaast nemen we altijd voldoende eten en drinken mee, ook al weten we dat we voor de lunch terug kunnen zijn. Ook een vest en regenjas hebben we standaard bij ons.” Een blik op de weerapp moet het gezin behoeden voor onverwachtse onweersbuien.

Dat het flink kan stormen in de bergen, ondervond het gezin dit jaar nog. „We gingen naar beneden met een kabelbaan, maar onderweg stopte de lift ineens. Bleek er een stroomstoring te zijn.” Het gezin ziet vanuit de zevenpersoonscabine donkere wolken naderen. „Toen ik vervolgens op buienradar keek, schrokken we flink. Er naderde een heel paars front.”


Het gezin wacht rustig af en hoopt en bidt dat er geen ongelukken gebeuren. „Naar mijn kinderen moest ik uitstralen dat het goed kwam. Maar ik vond het ook spannend.” Af en toe schokt de cabine een stukje omhoog en naar beneden. „Op een gegeven moment kwamen we achter een bomenrij vandaan. Het hele dal was mistig en in de verte naderde een rolwolk. Zo’n wolk gaat vaak gepaard met onweer.”

Net nadat de stroomstoring is verholpen en het gezin veilig en wel met beide benen op de grond staat, barst het natuurgeweld los. Meer dan duizend bomen gaan tegen de vlakte tijdens de storm in het dal. „Ik moet er niet aan denken dat we dan nog in die kabelbaan hadden gezeten”, zegt Marinda. Het gezin wordt opgevangen in een hotel en kan pas ’s avonds weer terug naar het vakantiehuis, als de brandweer de weg heeft vrijgemaakt.

De situatie leert haar dat er altijd iets onverwachts kan gebeuren in de bergen. „Die ochtend was het nog stralend weer. Binnen twee uur sloeg het om.” Andere wandelaars adviseert Marinda goed voorbereid op pad te gaan en risico’s te mijden tijdens een bergwandeling. „Wandelen in de bergen is schitterend, maar kan ook gevaarlijk zijn. Wees je daarvan bewust en let op de veiligheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Beste van RD

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer