BuitenlandSpanning Midden-Oosten
Gewonden bij raketaanval op Amerikaanse basis in Irak; „Dit is een gevaarlijke escalatie”

Bij een raketaanval op een luchtmachtbasis in het westen van Irak zijn maandag meerdere Amerikaanse militairen gewond geraakt. Volgens bronnen van persbureau Reuters gaat het om vijf gewonden, van wie een ernstig.

Redactie buitenland
De Amerikaanse generaal Michael Kurilla (rechts) praat op een geheime locatie met de Israëlische generaal Herzi Halevi (midden) over samenwerking op defensiegebied tussen de Verenigde Staten en Israël. beeld Israeli Army
De Amerikaanse generaal Michael Kurilla (rechts) praat op een geheime locatie met de Israëlische generaal Herzi Halevi (midden) over samenwerking op defensiegebied tussen de Verenigde Staten en Israël. beeld Israeli Army

Basis Ain al Asad, die wordt gebruikt door Amerikaanse en andere internationale troepen, werd geraakt door twee raketten. In een telefoongesprek maandagavond waren de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Israëlische ambtgenoot Yoav Gallant het erover eens dat de aanval een „gevaarlijke escalatie” vormde, liet het Pentagon weten.

De raketten zouden van het type Katjoesja zijn geweest, ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. Het is niet bekend wie de raketten heeft afgevuurd. In het statement van het Pentagon hebben Austin en Gallant het over een aanval door „aan Iran gelieerde militanten” die laat zien hoe Iran de regio ontregelt.

Tegenaanval

Zowel Iran als Hezbollah zou een tegenaanval voorbereiden, als vergelding voor de recente liquidaties van Hezbollahcommandant Fuad Shukr in Libanon en Hamasleider Ismail Haniyeh in de Iraanse hoofdstad Teheran. Iran en Hezbollah houden Israël verantwoordelijk voor de aanslag. Nederland heeft code rood afgekondigd als reisadvies voor heel Israël, wat inhoudt dat het te gevaarlijk is om ernaartoe te reizen.

Iran heeft beklemtoond dat het land niet uit is op een escalatie van de spanningen in de regio. Het is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken wél noodzakelijk dat Israël gestraft wordt voor de liquidaties.

De voormalige Russische defensieminister Sergej Sjojgoe arriveerde maandag in Teheran voor topoverleg met Iraanse leiders. Hij zou ook een ontmoeting met president Masoud Pezeshkian hebben. Sjojgoe komt volgens Russische media regionale en internationale veiligheidskwesties bespreken. Rusland heeft de dood van Haniyeh veroordeeld en erop gewezen dat zulke aanslagen verregaande consequenties kunnen hebben.

Bunker

De hoogste Israëlische militair Herzi Halevi heeft volgens de strijdkrachten plannen goedgekeurd voor „uiteenlopende scenario’s” nu rekening wordt gehouden met een aanval. Halevi heeft volgens de nieuwssite ook een bijeenkomst bijgewoond met defensieminister Gallant en de Amerikaanse bevelhebber van de troepen in de regio, generaal Michael Kurilla. Daar zou de „coördinatie van de samenwerking op defensiegebied” zijn besproken. De Amerikanen hebben versterkingen naar de regio gestuurd.

Een Israëlische bron zegt tegen persbureau Bloomberg dat alvast een commandobunker is geactiveerd onder het regeringscomplex in Jeruzalem. De bunker staat bekend als het ”nationale managementcentrum”. Dat het complex in gebruik wordt genomen, kan een teken zijn dat de dreiging zeer ernstig wordt geacht. In de bunker kan de Israëlische regering blijven functioneren in oorlogstijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer