BinnenlandComplottheorie 
„Omvolkingstheorie past absoluut niet bij de SGP, het is een vorm van bijgeloof”

Dat bijna een vijfde van de SGP-kiezers in de omstreden omvolkingstheorie gelooft, baart SGP-voorzitter Dick van Meeuwen zorgen. „Complotdenken past niet bij onze partij.”

Partijvoorzitter Dick van Meeuwen op een ledencongres van de SGP in 2021. Beeld Cees van der Wal 
Partijvoorzitter Dick van Meeuwen op een ledencongres van de SGP in 2021. Beeld Cees van der Wal 

Eerder deze maand bleek uit een onderzoek van ANP en Kieskompas dat zo’n 20 procent van de SGP-kiezers geloof hecht aan de omstreden theorie dat elites willens en wetens de witte westerse bevolking proberen te vervangen door niet-westerse migranten naar Europa te halen.

„Niet alleen moeten de recente cijfers ons als partij te denken geven, er ligt ook een taak voor scholen en kerken” - Dick van Meeuwen, voorzitter hoofdbestuur SGP

„Het overgrote deel van onze kiezers ziet niets in die theorie, toch baart de 20 procent mij wel degelijk zorgen”, zegt SGP-partijvoorzitter Dick van Meeuwen desgevraagd tegen deze krant. Met een officiële reactie wil de bestuurder van de staatkundig gereformeerden nog niet komen. „Dit heeft de aandacht van het bestuur, we zullen hier op een later moment weloverwogen op reflecteren”, aldus Van Meeuwen. Een ding wil de voorzitter van het SGP-hoofdbestuur alvast kwijt: „Complotdenken past absoluut niet bij onze partij, het is een vorm van bijgeloof.”

Jan Schippers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de SGP, kwam medio 2022 met een soortgelijke reactie. Toen in de context van de coronacrisis. „Complotdenken combineer ik met een seculiere levensinstelling, zonder vertrouwen dat het wereldbestuur in Gods handen ligt”, aldus Schippers naar aanleiding van een onderzoek van Kieskompas waaruit bleek dat een op de vijf SGP-kiezers in coronacomplottheorieën geloofde. „Mensen die niet meer in God geloven, kunnen van alles geloven en tot allerlei theorieën de toevlucht nemen”, meende de Schippers.

„Dat er in bepaalde delen van onze achterban wantrouwig wordt gekeken naar de overheid, dat weten we al sinds de coronapandemie”, zegt Van Meeuwen. „Dat dit wantrouwen zich nu ook is gaan vertalen in omvolkingsideeën, daar kijk ik wel van op”, aldus de SGP-voorzitter.

Om die ontwikkeling tegen te gaan is er echter wel een gezamenlijk besef van verantwoordelijkheid nodig in de achterban, vindt de SGP’er. „Niet alleen moeten de recente cijfers ons als partij te denken geven, er ligt ook een taak voor scholen en kerken”, denkt Van Meeuwen. „Hoe wordt daar gesproken over naasten en buitenlanders? Ik kom zelf uit het onderwijs, ik weet hoe belangrijk het is om juist op die plekken dit soort problemen te adresseren”, aldus de oud-schoolbestuurder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer