PolitiekComplotdenken 

Bijna een vijfde van de SGP-kiezers gelooft in omstreden omvolkingstheorie 

Bijna een op de vijf SGP-stemmers gelooft in de omstreden omvolkingstheorie. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 15.000 mensen en die vrijdag werd gepubliceerd.

Redactie politiek
2 August 2024 21:40
SGP’ers luisteren naar de toespraak van partijvoorzitter Dick van Meeuwen op de partijdag in Nieuwegein eerder dit jaar. beeld Cees van der Wal 
SGP’ers luisteren naar de toespraak van partijvoorzitter Dick van Meeuwen op de partijdag in Nieuwegein eerder dit jaar. beeld Cees van der Wal 

Bij de andere twee christelijke partijen liggen de percentages beduidend lager. Van de ChristenUniestemmers zegt zo’n 5 procent in de theorie te geloven dat elites proberen de witte westerse bevolking te vervangen door niet-westerse migranten. Het CDA kent ongeveer eenzelfde percentage.

„Aanhangers van complottheorieën vind je het minst bij PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en CDA; dat zijn de systeemgelovigen” - André Krouwel, politicoloog

Coronavirus

Ook medio 2020 bleek dat SGP’ers bovengemiddeld vaak in complottheorieën geloven. Kieskompas toonde toen aan dat een op de vijf SGP’ers geloofde in complottheorieën over het coronavirus. Ook toen scoorden ChristenUnie en CDA veel lager dan de gereformeerden.

„Aanhangers van complottheorieën vind je het minst bij PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie en CDA. Dat zijn de systeemgelovigen. Het meeste wantrouwen tegen het systeem is te vinden bij aanhangers van 50PLUS, PVV, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren”, zei politicoloog André Krouwel, naar aanleiding van het in 2020 uitgevoerde onderzoek, tegen  Trouw .

Forum voor Democratie

Uit het onderzoek van ANP en Kieskompas dat vandaag naar buiten kwam blijkt dat in totaal een op de zes Nederlanders gelooft in de omvolkingstheorie. De enquête vond plaats van eind juni tot begin juli en is ingevuld door 14.710 volwassen Nederlanders. Kiezers van FVD geloven volgens het onderzoek het vaakst in omvolkingspolitiek.

PVV en BBB-kiezers volgen FVD op afstand, met respectievelijk 42 en 25 procent. Onder de aanhang van de andere regeringspartijen, NSC en VVD, ligt dit aandeel bij beide zo’n 9 procent een stuk lager. Kiezers van D66, GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren geloven nauwelijks in de theorie.

Provincies

De aanhang verschilt niet alleen met het stemgedrag, maar ook per provincie. In Zeeland (26 procent), Friesland en Limburg (beide zo’n 20 procent) stemden relatief de meeste mensen in met de stelling dat de oorspronkelijke Nederlandse bevolking opzettelijk vervangen zou worden door niet-westerse immigranten. In Groningen is dit met nog geen 12 procent het laagst. Overigens is de groep mensen die niet gelooft in de theorie in alle provincies in de meerderheid.

Wilders

Eerder deze zomer kwamen PVV’ers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) rond hun aanstelling als minister in opspraak omdat ze de term omvolking in het verleden hadden gebruikt. Later namen beiden afstand van hun uitingen. Geert Wilders noemde de omvolkingstheorie destijds „abject”. Volgens hem is het echter niet racistisch om zorgen te uiten over hoe Nederland verandert, doordat er meer mensen met een migratieachtergrond wonen.

Al in 2022 noemde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid de normalisering van de omvolkingstheorie een „zorgelijke ontwikkeling”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer