OpinieCommentaar
Dat een op de vijf SGP’ers in omvolkingstheorie gelooft, moet SGP-leiding aan het denken zetten

Bijna een op de vijf SGP-stemmers gelooft in de omstreden omvolkingstheorie. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 15.000 mensen en die vrijdag werd gepubliceerd. Een uitkomst die nuancering behoeft, maar die de SGP-leiding ook aan het werk moet zetten.

Hoofdredactie
 Chris Stoffer (SGP) tijdens een debat in de Tweede Kamer. beeld ANP
 Chris Stoffer (SGP) tijdens een debat in de Tweede Kamer. beeld ANP

Het is altijd een wat flauwe opmerking. Deze namelijk: als nog geen twintig procent van de SGP-stemmers gelooft in de omvolkingstheorie, is er altijd nog een overgrote meerderheid die dat niet doet. De kop boven tal van artikelen over dit onderwerp had dus ook kunnen zijn dat meer dan 80 procent van de SGP-kiezers niet in de theorie gelooft of neutraal is.

Een kleine minderheid gelooft dus in een theorie die oorspronkelijk geïntroduceerd werd door de nazi’s. Die wilden de veroverde landen namelijk germaniseren en alle ‘vreemde’ elementen de maatschappij uit werken. Dat is dus eigenlijk het omgekeerde van wat aanhangers van de omvolkingstheorie nu verwijten aan een elite van politici. Die zouden de witte bevolking namelijk willen vervangen door mensen van kleur en mensen met een moslimachtergrond.

De tweede en niet onbelangrijke relativerende opmerking die gemaakt moet worden bij het gehouden onderzoek is dat de SGP met z’n twintig procent maar net iets boven het gemiddelde van alle politieke partijen scoort.

Volgens deskundigen heeft het relatief hoge aantal SGP’ers dat in deze complottheorie gelooft alles te maken met een diepgeworteld wantrouwen tegen de overheid onder veel orthodoxe christenen. En dat heeft onder andere weer te maken met de manier waarop de overheid tijdens de coronapandemie omging met mensen die zich niet wilden laten vaccineren.

Ook de maatregelen die destijds golden voor kerken met betrekking tot het aantal kerkgangers dat toegelaten mocht worden, heeft bij sommige christenen het idee doen postvatten dat de overheid eigenlijk op hun ondergang uit is. Dat inmiddels al vele jaren alle beperkingen voor kerken zijn opgeheven, laat zien dat dit wantrouwen onterecht was.

Dat wil overigens niet zeggen dat de overheid het allemaal goed gedaan heeft tijdens de pandemie. Uitspraken en maatregelen hebben er op onderdelen toe geleid dat het vertrouwen van grote groepen mensen verspeeld werd. En ook op het gebied van immigratie is er natuurlijk echt wel wat aan de hand in sommige wijken van grotere steden. De PVV is niet zomaar de grootste partij van Nederland geworden.

Dat echter een op de vijf SGP’ers in de omvolkingstheorie gelooft, moet de leiding van de partij aan het denken zetten en tot actie aanzetten. Die theorie heeft in de Tweede Wereldoorlog onder andere geleid tot de Holocaust, de vernietiging van 6 miljoen Joden. Alleen dat al zou genoeg moeten zijn om je als christen verre van dit soort complottheorieën te houden.

Het commentaar vertolkt de mening van het Reformatorisch Dagblad en is geschreven door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer