BuitenlandVerkiezingen VS
Opeens is Trump de oude man

Tot half juli was er voor Donald Trump geen vuiltje aan de lucht. Week in week uit stond hij bovenaan in de peilingen. En waar hij ook optrad was het: hij kwam, hij zag en hij overwon. Na het terugtreden van ”Sleepy Joe”, heeft de Republikeinse kandidaat het echter lastiger.

De Republikeinse kandidaat Donald Trump houdt een toespraak in Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina. beeld AFP, Logan Cyrus
De Republikeinse kandidaat Donald Trump houdt een toespraak in Charlotte in de Amerikaanse staat North Carolina. beeld AFP, Logan Cyrus

Nee, het is nog niet zo dat de Democratische kandidaat, Kamala Harris, Trump in de peilingen verslaat. Weliswaar zijn er enkele peilingen waarin zij Trump voorbij streeft, maar in de meeste gevallen ligt ze nog achter of staan de twee kandidaten gelijk. Bovendien zijn peilingen dagkoersen. Feit is wel dat de 59-jarige Harris het beter doet dan haar voorganger, de 81-jarige president Joe Biden.

Het eerste probleem voor Donald Trump is nu opeens zijn leeftijd. Tot half juli kon hij zich tegenover de vier jaar oudere Biden profileren als de jongere kandidaat, die nog enthousiast en energiek is. Voor een 77-jarige man is hij vitaal – dat is niet veranderd. Maar doordat hij het nu moet opnemen tegen een 59-jarige tegenstander, is Trump ineens de oude man. Dat maakt hem kwetsbaarder en vergt een andere strategie.

Het bijstellen van de aanpak betreft overigens meer zaken. Terecht zei een medewerker van Trump dat hij zijn hele aanvalsplan moet herschrijven.

Strijdbaar

Zowel de leeftijd van de huidige president als zijn beleid waren voor Trump een eitje. Als het om Harris gaat, is het voor de Republikein echter zoeken naar een passende aanpak. Zijn Democratische tegenstander is fanatiek en strijdbaar. Zij maakt steeds weer duidelijk graag het duel met Trump aan te gaan, iets wat Biden de laatste tijd leek te ontwijken. Voor Trump is de vraag: hoe versla ik deze fanatieke, progressieve dame?

Trump moet er voor oppassen al teveel nadruk te leggen op Harris’ Aziatische afkomst. Wanneer hij dat wel doet, zal hij daarvoor de tol betalen. Trump kan dan de steun verliezen van Afro-Amerikanen en deels van Latino’s. Dat bleek afgelopen week tijdens een ontmoeting met Afro-Amerikaanse journalisten: Trump beweerde –op zichzelf terecht– dat Harris niet behoort tot hun etnische groep. Vanuit zijn eigen partij is hem inmiddels dringend gevraagd dat aspect niet meer te noemen.

Evenzo kan Trump niet al te veel accentueren dat Kamala Harris een fervent voorstander is van het recht op abortus.  Zelf heeft hij recent zijn standpunt rond dit thema genuanceerd. Hoewel hij daarmee enigszins tegemoet komt aan de verlangens van veel vrouwelijke kiezers, blijven gematigde Amerikanen zich afvragen wat hij nu werkelijk wil. Gematigde kiezers die wel ruimte voor abortus willen zullen aarzelen om hem te steunen, conservatieve kiezers die fel tegen abortus zijn voelen zich in de steek gelaten .

Kattenvrouwtjes

Daarbij is er, dankzij zijn running mate J.D. Vance, een kwestie bij gekomen waardoor vrouwen kritischer kijken naar de Republikeinse presidentskandidaat. Recent ging een fragment van een interview, dat Vance in 2021 met de zender Fox News had, viraal. Daarin haalde hij uit naar echtparen zonder kinderen. Vance zei dat ze geen recht hebben om de toekomst van de Verenigde Staten te bepalen. „Wij worden in dit land bestuurd door een stel kinderloze kattenvrouwtjes die ongelukkig zijn met hun eigen leven en de keuzes die ze hebben gemaakt. Kijk naar Kamala Harris, Pete Buttigieg en AOC (Alexandria Ocasio-Cortez, WK). De hele toekomst van de Democraten wordt gecontroleerd door mensen zonder kinderen.”

Onmiddellijk vielen kinderloze echtparen en vrouwen zonder kinderen over hem heen. Trump probeerde de uitspraken te repareren door te zeggen dat Vance dit had gezegd vanuit zijn grote zorg over de positie van gezinnen in Amerika.

„Trump is nog lang niet verslagen, maar hij heeft nu wel moeite de koers te bepalen” - Rick Hasen, politicoloog

Democratie

Daarnaast hebben de Amerikaanse media breed uitgemeten dat Vance voorstander is van een drastische hervorming van het landsbestuur. Veel van zijn ideeën blijken overeen te komen met het 900 pagina’s tellende rapport Project 2025. Deze blauwdruk voor een toekomstig bestuur is opgesteld door de conservatieve denktank The Heritage Foundation. Zowel progressieve als gematigde Amerikanen zijn bezorgd dat dit plan wordt uitgerold wanneer Trump aan de macht komt. In dat geval zou hij de democratie om zeep helpen.

Vorige week heeft Trump afstand genomen van het beleidsplan Project 2025. Daarnaast wordt beweerd dat hij danig in zijn maag zit met de radicale Vance.

Trump zelf voedde overigens de gedachte vóór een ingrijpende reorganisatie van het Amerikaans bestel te zijn. Anderhalve week geleden verklaarde hij tijdens The Believers’ Summit, een conferentie van conservatieve christenen, dat wanneer hij opnieuw president wordt, christenen over vier jaar niet meer hoeven te stemmen. Hij riep zijn aanhangers op om „slechts deze keer” te stemmen, met de belofte dat „het dan opgelost zal zijn”. Daarmee wekt hij de suggestie dat hij een einde wilde maken aan de democratie. Later legde zijn team uit dat Trump alleen maar wil bereiken dat christenen naar de stembus gaan, iets dat een deel van hen nogal eens nalaat.

Rick Hasen, de politicoloog uit Californië die bekend staat als een gezaghebbend analist van de campagnes zegt: „Trump is nog lang niet verslagen, maar hij heeft nu wel moeite de koers te bepalen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer