Podcast Op weg naar het Witte Huis
„In de Amerikaanse voorsteden worden de verkiezingen gewonnen”

De tegenstellingen in de Amerikaanse samenleving nemen toe. Ook de scheiding tussen het platteland en de steden wordt groter. „Hoewel Donald Trump tot de elite behoort, spreekt hij wel de taal van de plattelandsbevolking. Hij geeft een stem aan het onbehagen dat op het platteland leeft,” zegt Jan-Willem Kranendonk in de podcast Op weg naar het Witte Huis. „Maar de presidentsverkiezingen worden niet daar beslist, ook niet in de steden, maar wel in de voorsteden.”

Redactie podcast
Beeld: bewerking RD
Beeld: bewerking RD

**„**Een ”Randstad” kennen de Verenigde Staten niet, maar wel een ”heartland”, dat denigrerend ook wel de ”fly-over country” wordt genoemd. Met name evangelicale christenen wonen in dat gebied. In de stedelijke gebieden wonen vaak de meer progressieve yuppen. De voorsteden kennen een meer gemêleerde samenstelling.”

In deze aflevering van Op weg naar het Witte Huis gaat Jan-Willem in op de verschillen tussen het platteland en de stad, tussen progressieve stedelingen en conservatieve kiezers van het platteland. En wat is de invloed van deze kiezersgroepen op de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Je hoort het in deze podcastaflevering.

De podcast is opgenomen voordat de huidige president Joe Biden zich terugtrok als presidentskandidaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer