Buurtbewoners zijn protesten bij woning Netanyahu zat
De inwoners van Caesarea zijn het zat. Elke week verzamelt zich een menigte demonstranten voor de privéwoning van premier Benjamin Netanyahu. Tot grote ergernis van de buurtbewoners.
Voor Lior Bar is de maat vol. De voorzitter van het buurtcomité in de wijk waar Netanyahu woont, heeft inmiddels al drie keer een klacht bij de politie ingediend. De wekelijkse betoging voor het huis van de Israëlische premier veroorzaakt veel overlast voor de andere bewoners. En de protesten worden volgens Bar alleen maar groter.
Hij wil dat de autoriteiten de betogers naar een andere plek in de stad dirigeren om hun ongenoegen te uiten over de oorlog in Gaza en het uitblijven van een deal over de vrijlating van de gijzelaars. „Het is nergens voor nodig dat deze demonstranten tussen de huizen van andere bewoners rondlopen”, schrijft hij in zijn jongste klacht.
Niet iedereen is het eens met de voorzitter van de buurtraad. Een aantal buurtbewoners liet deze week schriftelijk weten dat het comité zich niet met politiek moet bemoeien en niet gerechtigd is om namens de gemeenschap naar de politie te stappen, meldde het Israëlische dagblad Ha’aretz eerder deze week.
Sommige inwoners van de chique wijk zijn het zelfs met de demonstranten eens. Zoals Rachel Grosweiss, die af en toe aan de betogingen deelneemt. „Ik denk dat sommige tegenstanders van de protesten de verstoring van het leven in deze plaats aangrijpen als een excuus om ze te verhinderen”, vertelt ze tegen Ha’aretz.
Medebewoner Judy Lebel laat eveneens aan de Israëlische krant weten dat het allemaal wel meevalt. „Er zijn misschien 2000 deelnemers aan de protesten tegen Netanyahu, van wie zo’n zestig met posters.” En ze gedragen zich doorgaans ook netjes, vindt de Israëlische. „Weet je hoe goed de betogers de orde bewaren? In een van de demonstraties waaraan ik deelnam waarschuwde iemand me dat ik per ongeluk op een bloem stapte.”
De beelden van de demonstraties in Caesarea laten overigens niet allemaal een even vriendelijk beeld zien. Betogers die in de straten tenten hebben opgezet, mensen die door tuinen van bewoners lopen en verkeersopstoppingen veroorzaken. Een oudere inwoner klaagt over het „onredelijk harde geluid van sirenes en luidsprekers van mensen die niet eens hier vandaan komen”.
Voorlopig zullen de protesten bij het huis van Netanyahu in Caesarea nog wel even aanhouden. evenals de permanente betoging bij zijn ambtswoning in Jeruzalem. Want er is nog weinig zicht op een doorbraak in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gijzelaars.
Voor de families van de gijzelaars is het te hopen dat Lior Bar geen nieuwe klacht bij de politie van Caesarea hoeft in te dienen. Niet omdat de overlast voor de buurt voorbij is. Maar omdat de betogers vertrekken omdat er niets meer is om tegen te protesteren.
__