Economie

Is het nu het juiste moment om zonnepanelen aan te schaffen?

Sinds kort woon ik in een koophuis. Ik overweeg om zonnepanelen op het dak te laten leggen. Maar hoe zit het nu met de terugverdientijd van zonnepanelen? Is dit een goed moment om ze aan te schaffen?

Mariken Stolk
15 December 2023 21:08Gewijzigd op 18 December 2023 07:20
beeld RD
beeld RD

Zonnepanelen zijn de afgelopen maanden fors in prijs gedaald. Waar de grote vraag naar zonnepanelen de prijs vorig jaar flink opdreef, is die nu weer genormaliseerd. Voor een set van tien panelen is de aanschafprijs momenteel gemiddeld 5.000 euro (zonder btw). Eind vorig jaar was dat nog 7.500 euro.

Investeren in zonnepanelen is zowel voor het klimaat als voor de portemonnee een aantrekkelijke keuze. Dat is vooral te danken aan de lange levensduur: zonnepanelen gaan zeker 25 jaar mee. De daling van de aanschafprijs vermindert de terugverdientijd van zonnepanelen naar zes jaar. Dat is twee jaar korter dan Milieu Centraal begin dit jaar berekende. Bij die berekening is rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling. Een investering in zonnepanelen levert een rendement op dat te vergelijken is met een rente van 6 procent op een spaarrekening.

De belangstelling voor zonnepanelen was tot het voorjaar van 2023 heel groot, maar de markt laat nu een daling zien. Mensen twijfelen over de aanschaf vanwege de afbouw van salderen en de terugleverheffing die energiebedrijven overwegen in te voeren.

De berekeningen laten echter zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen gunstig uit zijn, ook als de salderingsregeling verdwijnt. En als zij een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een halfjaar langer. Daarbij zijn nu ook de lange wachttijden voorbij. Twijfelen is dus niet nodig.

Wanneer u erover nadenkt om zonnepanelen te kopen, kunt u altijd de zonnepanelencheck doen van Milieu Centraal. Met deze handige tool ontdekt u hoeveel panelen op uw dak passen, wat dit kost en oplevert, en hoeveel CO2-uitstoot u bespaart. Het invullen van de vragen kost u hooguit een paar minuten. U krijgt een advies dat is afgestemd op uw situatie.

Het plaatsen van zonnepanelen kunt u meteen combineren met het aanleggen van een groen dak. Dan wordt ook wel een groen energiedak of een geel-groen dak genoemd. Zo benut u uw dak om op een duurzame manier energie op te wekken én u laat u uw omgeving meeprofiteren van de voordelen die een groen dak met zich meebrengt.

U kunt het groen en de panelen op meerdere manieren op uw dak plaatsen. Als er voldoende ruimte is, passen de planten in een rand rondom de zonnepanelen. Wanneer er minder oppervlakte is, dan kunt u de zonnepanelen boven de planten plaatsen. Er zijn ook toepassingen waarbij een constructie ervoor zorgt dat de panelen zo’n 30 à 40 centimeter boven het groen komen te liggen. Op de groenesubsidiewijzer.nl kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een subsidie voor het aanleggen van een groen dak.

De auteur is strategisch communicatieadviseur bij Milieu Centraal.

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer