BuitenlandVenezuela
Maduro zegt bereid te zijn verkiezingsresultaten te delen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft gezegd dat hij bereid is bewijs te delen van zijn verkiezingswinst, nu de druk uit binnen-en buitenland op hem toeneemt om twijfels over de geldigheid van zijn overwinning weg te nemen. Volgens de officiële resultaten behaalde Maduro zondag ruim 51 procent van de stemmen.

ANP
De Venezolaanse president Nicolás Maduro. beeld Federico Parra AFP
De Venezolaanse president Nicolás Maduro. beeld Federico Parra AFP

Maduro zei dat hij bereid is om „100 procent van de gegevens te presenteren”, toen hij verslaggevers toesprak buiten het Hooggerechtshof. „Ik ben bereid om te worden opgeroepen en ondervraagd, en in alle opzichten te worden onderzocht door de verkiezingsautoriteiten”, zei hij.

De oppositie in Venezuela zegt dat haar kandidaat Edmundo Gonzalez Urrutia de rechtmatige winnaar was van de verkiezingen van afgelopen zondag. Verschillende landen in Latijns-Amerika, vooral landen met rechtse regeringen als Argentinië en Peru, trekken de verkiezingsuitslag in twijfel. Landen als Mexico en Brazilië stellen zich terughoudender op.

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben zich aangesloten bij oproepen tot een gedetailleerde openbaarmaking van de uitgebrachte stemmen.

Later op woensdag zei Maduro in een persconferentie dat Urrutia en oppositieleidster María Corina Machado „achter de tralies” moeten worden gezet na de protesten die uitbraken tegen de verkiezingsuitslag. Daarbij viel volgens mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, al zeker tien doden en werden honderden mensen opgepakt. „Ze moeten achter de tralies en gerechtigheid moet geschieden”, zei Maduro over Machado en González. Ze hebben „bloed aan hun handen” en „zullen nooit aan de macht komen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer