Kerk & religieSerie: Kosters
Koster van De Hoeksteen (ggiN) in Barneveld opent de kerk elke dag om halfzeven

Wout Hazeleger is een bezige bij. Naast raadslid en adviseur is hij koster van een van de grootste kerkgebouwen in Nederland: De Hoeksteen in Barneveld.

Jan van Reenen
Koster Wout Hazeleger in De Hoeksteen, kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld. beeld Niek Stam
Koster Wout Hazeleger in De Hoeksteen, kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland te Barneveld. beeld Niek Stam

Met 2860 zitplaatsen is het kerkgebouw, op de hoek van de Lunterseweg en de Vellerselaan in Barneveld, het grootste van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN). De deur blijkt open. „Die open ik doorgaans elke morgen om halfzeven en sluit ik weer om halfelf ’s avonds”, zegt koster Hazeleger in zijn ruime kantoor.

Behalve zijn grote bureau staat er een vergadertafel, is er veel elektronische apparatuur en een scherm waarop hij live kan zien wat er in en om de kerk gebeurt. „Als ik een bezoeker zie, ga ik naar hem of haar toe en maak ik een praatje.”

Hazeleger is sinds 2003 fulltime in dienst bij de plaatselijke ggiN, vijf jaar voordat De Hoeksteen in gebruik werd genomen. Tijdens de bouw stuurde hij honderden vrijwilligers aan. Toen leerde hij veel leden kennen. „Ik ken nagenoeg alle 3000 kerkgangers”, zegt hij met een lach. „Al van jongs af was ik geïnteresseerd in mensen. Ik ben opgegroeid in buurtschap De Valk en kende de meeste bewoners daar tot kilometers in de omtrek. Sinds ik koster ben, heb ik me erop toegelegd om de kerkgangers te kennen.”

„Voorafgaand aan de diensten begroet ik de kerkgangers, in het bijzonder hen die er voor het eerst zijn” - Wout Hazeleger, koster ggiN Barneveld

Chauffeur

Daarbij helpt dat hij chauffeur is van de bus van de Eben-Haëzerschool. Hij kent de namen van alle kinderen die hij vervoert. Met huwelijksdiensten en begrafenissen ziet hij de familieverbanden en wordt hij weer wat wijzer, zegt hij. Dat komt hem van pas. „Voorafgaand aan kerkdiensten begroet ik de kerkgangers, in het bijzonder hen die er voor het eerst zijn. Het is belangrijk om de mensen te kennen. Ze moeten weten dat ze welkom zijn en dat ze erbij horen.”

Zijn werk biedt nogal wat uitdaging. „Ik ben niet alleen koster, maar ook raadslid voor de SGP in Barneveld en ik heb een adviesbureau. Ik ben blij met het vertrouwen van de kerkenraad, die mij de gelegenheid geeft om mijn tijd zelf in te delen. Dat geeft me de nodige vrijheid.”

Zout strooien

Kerkgebouw De Hoeksteen wordt gebruikt voor allerlei bijeenkomsten van de GGiN, zoals classis- en synodevergaderingen . Verder wordt bijvoorbeeld de toogdag van de GBS hier gehouden. „Dat zijn drukke dagen voor mij en de vrijwilligers. Dan zorgen we ook voor het eten en drinken. De landelijke zendingsdag van het deputaatschap zending en evangelisatie dit najaar belooft een uitdaging te worden”, zegt Hazeleger lachend.

De koster benadrukt de goede verstandhouding met het kostersechtpaar Hendriksen van de naastgelegen Adullamkerk van de gereformeerde gemeente Barneveld-Zuid. „We helpen elkaar waar we kunnen. Als het ’s winters glad is, strooien we samen zout. Dan werken we ook samen met de hersteld hervormde gemeente.”

Enige tijd geleden kwam er aan het einde van de dienst een Engelssprekende man naar de kerk. Hij had in Irak gevochten, had daar een trauma opgelopen en was op zoek naar een kerk. Hazeleger: „Ik heb hem een Bijbel meegegeven. Ik vraag me af hoe het verder met hem gegaan is. Misschien heeft onze kerk iets voor hem betekend.”

Hazeleger betekent graag iets voor mensen en voor de samenleving. „Dat doe ik ook in mijn andere banen, maar vooral in de kerk. De dienst des Heeren is het belangrijkste wat er is in het leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer