Rechtse betogers bestormen basis Israël na aanhouding militairen
De aanhouding van een groep militairen in Israël heeft geleid tot onrust. De militaire politie nam op de basis Sde Teiman negen personen mee die verhoord worden over misbruik van een Palestijnse terreurverdachte. Nationalistische politici reageerden verontwaardigd en trokken naar de basis om te demonstreren, berichtten Israëlische media.
De inval van de militaire politie volgde op de ziekenhuisopname van de Palestijnse verdachte. Die vertoonde volgens nieuwssite The Times of Israel tekenen van seksueel misbruik. Onderzoekers wilden militairen verhoren die betrokken waren bij de bewaking van Palestijnse verdachten, maar hun aanhouding viel slecht bij rechtse politici. Later werd ook een basis bij Beit Lid bestormd.
De ultranationalistische minister Itamar Ben-Gvir (Nationale Veiligheid) sprak schande van de arrestatie „van onze beste helden”. Later vielen uiterst rechtse politici en activisten ook daadwerkelijk de basis binnen. Dat leidde weer tot kritiek van het leger. De hoogste militair van Israël, Herzi Halevi, noemde de actie onacceptabel en illegaal. „We zijn in oorlog. En dit ondermijnt de veiligheid van ons land.”
„Palestijnse gevangene vertoonde tekenen van seksueel misbruik”
Harde reactie
Intussen bezocht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag de plek van de dodelijke aanval in de stad Majdal Shams op de Golanhoogte. Hij beloofde dat Israël met een „harde reactie” komt op de raketaanval van Hezbollah waarbij zaterdag twaalf kinderen omkwamen.
Netanyahu zei in Majdal Shams net als „alle Israëlische burgers en velen op de wereld geschokt te zijn” door het geweld van zaterdag, staat in een verklaring van zijn kantoor. De slachtoffers waren tussen de tien en zestien jaar oud. Ze speelden op een voetbalveld dat werd geraakt vanuit Libanon.
In Majdal Shams werd gedemonstreerd tegen de komst van Netanyahu. In het stadje wonen druzen, leden van een Arabischsprekende religieuze minderheid. De twaalf slachtoffers waren ook druzen. De laatste persoon werd maandag begraven.
Israël houdt de Libanese Hezbollahbeweging, die door Iran wordt gesteund, verantwoordelijk voor de aanval. Volgens de Israëlische krijgsmacht werd een door Iran gemaakte raket gebruikt. Hezbollah ontkent verantwoordelijk te zijn, maar zei wel diezelfde dag aanvallen op Israëlische posities te hebben uitgevoerd.
Land verlaten
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle naar schatting 1300 Duitsers in Libanon dringend opgeroepen het land te verlaten om de dreigende escalatie in het Midden-Oosten. Meerdere luchtvaartmaatschappijen zijn al gestopt met vluchten naar Beiroet om dezelfde dreiging.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft al maandenlang een negatief reisadvies voor Libanon. „Wat uw situatie ook is: reis er niet heen”, staat op de site van het ministerie.