MuziekDirigent
Engelse dirigent Gardiner weer aan het werk na eerder geweldsincident

Sir John Eliot Gardiner (81) gaat weer aan de slag. In augustus 2023 legde de beroemde Engelse dirigent zijn werk neer, nadat hij een zanger een klap had verkocht.

Redactie muziek
John Eliot Gardiner. Beeld AFP, Justin Tallis
John Eliot Gardiner. Beeld AFP, Justin Tallis

Op 16 juli 2024 pakt Gardiner zijn dirigeerstokje weer op. Hij dirigeert dan het Orchestre Philharmonique de Radio France in de Franse stad Montpellier. Dat meldde NPO Klassiek.

Vorig jaar brak de dirigent zijn werk af nadat hij tijdens de uitvoering van een opera een zanger in zijn gezicht had geslagen. Gardiner viel achter de coulissen uit tegen de bas William Thomas. Deze had volgens hem het podium aan de verkeerde kant verlaten.

Na het incident liet Gardiner de rest van de opera door zijn assistent dirigeren en vertrok hij. Andere optredens zegde hij af. Daarnaast bood hij zijn verontschuldigingen aan voor zijn gedrag en voor het fysieke geweld. Hij beloofde de tijd te nemen om te reflecteren op zijn daden. Volgens NPO Klassiek heeft de dirigent hulp gezocht en is hij in therapie gegaan.

Gardiner kreeg onder andere bekendheid door zijn interpretaties van barokmuziek met het Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists. De dirigent stond aan de wieg van deze gezelschappen.  Hij maakte honderden cd-opnamen. In 2023 luisterde hij de kroning van koning Charles op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer