Muziek
Dirigent John Eliot Gardiner breekt tour af na geweldsincident

De bekende Engelse dirigent John Eliot Gardiner (80) heeft een tour met de opera ”Les Troyens” van Hector Berlioz afgebroken nadat hij dinsdag tijdens een uitvoering in Frankrijk een zanger achter de coulissen een klap had gegeven.

Redactie muziek
Sir John Eliot Gardiner. beeld AFP, Justin Tallis
Sir John Eliot Gardiner. beeld AFP, Justin Tallis

Dat meldt onder andere The Guardian donderdag.

Het incident vond dinsdagavond plaats tijdens een concert in het kader van het Festival Berlioz, dat van 20 augustus tot 3 september in het Franse La Côte-Saint-André plaatsvindt. Gardiner voerde daar met het Orchestre Révolutionnaire et Romantique en zijn Monteverdi Choir de opera ”Les Troyens” (de Trojanen) van Berlioz uit, een stuk in vijf bedrijven. Na het eerste bedrijf zou de dirigent achter de coulissen zijn uitgevallen tegen een van de solisten, de 29-jarige bas William Thomas. Deze had volgens Gardiner het podium aan de verkeerde kant verlaten. Daarbij zou de dirigent de zanger in zijn gezicht hebben geslagen.

Gardiner liet de rest van de opera dirigeren door zijn assistent en vertrok direct naar huis. Ook bij de overige optredens in de tour met ”Les Troyens”, in Salzburg, Versailles, Berlijn en Londen (BBC Proms), laat Gardiner verstek gaan. Dinis Sousa treedt op als vervanger van Gardiner.

De dirigent heeft volgens The Guardian inmiddels in een verklaring aangegeven het gebeuren te betreuren. „Ik heb geen excuus voor mijn gedrag en heb persoonlijk mijn verontschuldiging aangeboden aan Will Thomas, voor wie ik het grootste respect heb”, aldus Gardiner. „Ik doe dat nogmaals, en ook aan de andere artiesten, voor het leed dat dit heeft veroorzaakt.” De dirigent zegt te weten dat fysiek geweld nooit acceptabel is en dat musici zich altijd veilig moeten voelen. „Ik vraag uw geduld en begrip als ik tijd neem om te reflecteren op mijn daden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer