Cultuur & boekenSchoonheid
Schoonheid: Schilderen in de buitenlucht

En plein air –in de buitenlucht schilderen– is bijzonder populair onder de impressionisten in de 19e eeuw. Op die manier leggen de kunstenaars de effecten van natuurlijk licht en atmosfeer op een directe en spontane manier vast.

”Ezeltje rijden op het strand”, Isaac Israëls. beeld Mark Smit Kunsthandel
”Ezeltje rijden op het strand”, Isaac Israëls. beeld Mark Smit Kunsthandel

De schilders gebruiken een losse verftoets, waarbij het doek van begin tot eind in de buitenlucht wordt bewerkt. Het impressionisme breekt met de traditionele schildertechnieken en legt de focus op licht, kleur en beweging. De bevriende Fransmannen Claude Monet en Édouard Manet zijn sleutelpersonen in deze beweging.

De Haagse School, de Nederlandse tegenhanger, integreerde sommige impressionistische technieken, maar bleef trouw aan een realistischer en somberder verbeelding van het landschap en het dagelijks leven. Een aantal prominente schilders die vaak als meesters van het licht worden beschouwd, zijn Jozef Israëls en zijn zoon Isaac, de broers Jacob en Willem Maris en Anton Mauve. Ze staan bekend om hun landschappen, waarin ze het licht en de atmosfeer in Nederland op een subtiele manier weten vast te leggen.

„Het impressionisme breekt met de traditionele schildertechnieken”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer