Unesco zet Duitse geboorteplaats hernhutters op werelderfgoedlijst
Het Duitse dorpje Herrnhut en twee andere achttiende-eeuwse nederzettingen van de Moravische broeders zijn vrijdag door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.
De twee andere locaties die de organisatie van de Verenigde Naties vrijdagochtend in New Delhi als werelderfgoed betitelde, zijn het dorp Gracehill in Noord-Ierland en de nederzetting Bethlehem in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Het hernhutterdorp Christiansfeld in Denemarken werd in 2015 al als werelderfgoed betiteld.
Herrnhut, in de Duitse deelstaat Saksen, nabij het drielandenpunt Duitsland-Polen-Tsjechië, werd in 1722 gesticht door protestantse vluchtelingen uit Moravië (Tsjechië), van wie de opvattingen teruggingen tot op Johannes Hus (1370-1415). Nikolaus Ludwig Graf von Zinzendorf bood hen asiel op zijn landgoed in Herrnhut. Vandaaruit ontstond de wereldwijd invloedrijke piëtistische opwekkingsbeweging van de Moravische broeders ofwel hernhutters. Ook in Zeist ontstond in de achttiende eeuw een hernhutter gemeenschap.
De minister-president van Saksen is „trots” met de benoeming van Herrnhut als werelderfgoed, waarvoor sinds 2017 al werd gelobbyd. „De werelderfgoedplaatsen in onze deelstaat zijn plaatsen van ontmoeting en inspiratie, die vertrouwen en kracht geven voor toekomende taken. Het gevoel deel uit te maken van het culturele erfgoed van de mensheid is onbeschrijfelijk.”
Op de werelderfgoedlijst van de VN-organisatie Unesco (Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van de Verenigde Naties) staan 1154 culturele en natuurlijke erfgoederen uit 167 landen, zoals de Chinese Muur en de pyramiden van Egypte. In Nederland zijn onder meer de molens bij Kinderdijk, Schokland en de Koloniën van Weldadigheid werelderfgoed. Vorig jaar werd het Eise Eisingaplanetarium in Franeker aan de lijst toegevoegd.