BuitenlandPost Uit
Karinthië: op badslippers een hoge berg bedwingen

Op je badslippers en in je shorts die hoge berg proberen te bedwingen. Lekker offpiste skiën omdat de sneeuw naast de gewone piste veel beter is. Geen water meenemen als je een dag in de Alpen gaat wandelen, omdat een fles alleen maar ballast is en er onderweg allicht zo’n gezellige Gasthof te vinden is.

Harold Wilbrink

Hoofdschuddend, verbijsterd, soms woedend beziet de Oostenrijker het onverantwoordelijke gedrag van steeds meer toeristen in het Alpenland. Risico’s en gevaren in de Alpen worden niet zelden onderschat, het eigen kunnen juist overschat.

Die steile wand beklimmen? Dat gaat me lukken, want met gym was ik vroeger heel handig op het klimrek! Op de terugweg van een wandeling een stukje bergafwaarts afsnijden? Dat scheelt een hoop tijd, omdat je er via het officiële wandelpad nog zo lang over doet om bij de auto te komen.

„Hoewel de reddingsteams uit vrijwilligers bestaan, is redding niet bepaald gratis”

In Karinthië moest de bergredding alleen al de afgelopen winter bijna tweehonderdvijftig keer uitrukken. Tien doden werden er geborgen, 242 mensen kregen medisch zorg. In heel Oostenrijk werd er vorig jaar meer dan 10.000 keer een beroep gedaan op de Alpine reddingswerkers. Het water is in Karinthië het domein voor de ”Wasserrettung”. De vrijwilligers van deze organisatie helpen zwemmers in nood, vissen paragliders uit het water en komen in actie bij hoogwater; jaarlijks rukken ook zij meer dan tweehonderd keer uit.

Man en vrouw beklimmen een berg in Oostenrijk. beeld Harold Wilbrink

De ruim duizend ”Bergretter” in Karinthië staan dag in dag uit paraat om mensen hogerop hulp te bieden. Ze zijn ervoor opgeleid en beschikken over de uitrusting om in de meest barre omstandigheden en op de meest onherbergzame plekken in actie te komen. Dat is steeds vaker nodig, want het hooggebergte wordt steeds populairder onder wandelaars, bergbeklimmers en mountainbikers.

En hoe goed je je ook voorbereidt, hoe professioneel je uitrusting ook is, risico’s zijn er altijd. Het weer kan plots omslaan en van het comfortabele wandelpad een woeste bergbeek maken. Steenmassa’s kunnen gaan schuiven. Je hart kan over zijn toeren raken door de ongewone inspanningen.

Hoewel de reddingsteams uit vrijwilligers bestaan, is redding niet bepaald gratis. Als je op de top bent aangekomen, geen zin hebt om dat hele stuk terug te lopen en daarom maar het noodnummer belt om je met een reddingshelikopter naar je hotel te laten brengen, kun je een gepeperde rekening verwachten. Inzet van een reddingsteam in de bergen of op het water kost vaak duizenden euro’s. Een ongevallenverzekering dekt weliswaar de kosten, maar vermoedelijk moet de situatie dan wel ernstiger zijn dan dat je geen zin hebt om vanaf de top terug te lopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer