PolitiekNieuwe Kamerleden

Kamerlid Cor Pierik (BBB): Er is een wonder gebeurd, maar ik noem het liever geluk

Hij is terughoudend om het zo te noemen, maar toch is er volgens Kamerlid Cor Pierik (59) een wonder gebeurd in zijn lichaam. De BBB’er sluit een kabinetspost na de volgende verkiezingen niet uit.

22 July 2024 19:10Gewijzigd op 23 July 2024 07:27
BBB’er Cor Pierik (BBB) legt de eed af bij zijn installatie als lid van de Tweede Kamer. beeld ANP,  Koen van Weel
BBB’er Cor Pierik (BBB) legt de eed af bij zijn installatie als lid van de Tweede Kamer. beeld ANP,  Koen van Weel

Pierik, die tientallen jaren perswoordvoerder was bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en bekendstond als de ‘landbouwman’ van het instituut, krijgt op 6 mei 2022 de diagnose darmkanker. Abrupt legt hij het ambt van ouderling neer. Pierik was zo’n vier jaar voorzitter van de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk van Genemuiden.

Tegen de verwachtingen in wordt hij beter. „Ik kan me nauwelijks voorstellen dat dat alleen maar een medisch verhaal is geweest”, zegt hij.

Een wonder?

„Ik heb moeite met dat woord, omdat we inmiddels óók drie vrienden naar het graf hebben gedragen die dat wonder niet beleefd hebben. Dus als je het daarover hebt, dan krijg je altijd vragen: jij een wonder, maar waarom zij dan niet?”

Hoe zou u het dan noemen?

„Het is in ieder geval ook een vorm van geluk hebben, denk ik. Maar in mijn lijf en in mijn hoofd heb ik echt wel dat wonder zitten, omdat ik er in die ziekteperiode ’s nachts wel eens beroerd bij lag. Ik voelde op een nacht mijn buik helemaal in de fik staan. Toen zei ik tegen mijn vrouw Karin: Volgens mij moeten we nu echt morgen de begrafenis gaan regelen, want het voelt helemaal fout. Met de kennis van nu denk ik: volgens mij is er op dat moment een wonder gebeurd in mijn lichaam. Want niet lang daarna kregen we een heel andere diagnose.

In de krant heb ik het liever over geluk hebben, omdat ik mensen niet wil kwetsen. Want het is natuurlijk niet uit te leggen waarom sommigen beter worden en anderen niet. Ik verdien dat wonder echt niet meer dan wie dan ook.”

Is het kwetsend om te spreken over een wonder?

„Nou ja, kwetsend; het doet mijn vrienden altijd pijn. Hoezo een wonder? Waarom Carla niet? En waarom Koen niet, en Ben?

Het is het geheimenis van het Evangelie, het is de ondoorgrondelijkheid van God. Dat kan ik wel roepen, maar daar hebben die mensen geen boodschap aan, want hun partner is dood. Dat vind ik altijd heel ingewikkeld. Ik heb sowieso een hele hoop geluk gehad, maar het is wel Godsgeluk. Zoiets.”

Van persvoorlichter bij het CBS tot Kamerlid voor BBB; hoe is dat gegaan?

„Al een jaar of acht geleden heb ik een cursus Statline verzorgd voor landbouwjournalisten, en daar zat Caroline (van der Plas, CH) ook in de zaal. In de aanloop naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen kwam het er weer op of ik iets wilde betekenen in de partij. Laten we het een kans geven, dacht ik na lang nadenken.

Dat had er vooral mee te maken dat ik vond dat de feiten die wij als CBS leverden een beetje misplaatst en geframed werden gebruikt in de politiek. Ik dacht: misschien zou ik  wel een rol kunnen spelen bij het op tafel leggen van alle feiten voor er beleid wordt gemaakt.

Daarnaast heb ik altijd een enorme passie gehad voor landbouw. Vooral de combinatie landbouw en natuur, en hoe die twee met elkaar zijn verweven, vind ik buitengewoon interessant, fascinerend. Ik vind dat de landbouw af en toe tekort wordt gedaan.”

„BBB heeft er nog net iets meer voor gestreden om perspectief voor de boer te houden dan de SGP” - Cor Pierik, Kamerlid BBB

Waarom viel uw keuze op BBB?

Pierik, die voor het bestaan van BBB altijd op een christelijke partij stemde: „Als ik de jaren van Rutte overzie, vind ik dat het beleid voor boeren hier en daar uit de bocht is gevlogen. BBB heeft altijd behoorlijk gestreden om perspectief voor de boer te houden. Er waren ook andere partijen die daar hun best voor deden, zoals de SGP”, zegt het Kamerlid over de partij waarmee hij na BBB de meeste verwantschap voelt. „Maar als ik alles naast elkaar zet, vind ik dat BBB zich er nog net iets steviger voor heeft ingezet dan de SGP.

Zeker ten opzichte van de ChristenUnie en het CDA is die afstand veel groter geworden. Die zijn deels meegegaan in het meewerken aan wet- en regelgeving die de boeren vreselijk in de weg zit.”

Was het voor u een lastige keuze of u actief moest worden voor een seculiere partij?

„Toen ik de gesprekken met BBB voerde, heb ik gezegd dat ik bij principiële punten, als ik in gewetensnood raak, de vrijheid wil hebben om afwijkend te stemmen. Dat is prima en zal ook gebeuren.”

BBB-Kamerlid Cor Pierik. beeld Dirk Hol

Caroline van der Plas zei in NRC dat ze denkt dat ze de meest progressieve persoon van de BBB-fractie is. Bent u de meest conservatieve?

„Nou, dat denk ik niet. Ik zou me toch eerder tot de wat progressievere figuren in de fractie rekenen, omdat ik wel wat liberaler beleid voorsta en omdat ik op het landbouwdossier de balans tussen economie en ecologie heel belangrijk vind. Als die zoek is, doen we ook wat fout.”

Heeft BBB het in de praktijk niet vooral over de economische kant?

„Daar ben ik het eigenlijk helemaal niet mee eens. In het hoofdlijnenakkoord staat niet voor niets dat we 500 miljoen voor agrarisch natuurbeheer uittrekken. Dat is een verviervoudiging van wat het was. Ik ben er super- trots op dat we dat voor elkaar hebben gekregen.”

U noemt zichzelf een familieman; is dat niet onder druk komen te staan door het Kamerlidmaatschap?

„Dat is het zeker. Daarom ben ik ook blij dat ik niet als twintigjarige in de politiek sta, maar nu, nu ik 59 ben. Dit is niet iets wat ik een leven lang zou kunnen doen, maar iets wat misschien voor vier of acht jaar lukt. Maar dan is het ook echt wel klaar.

Eén dag in de week heb ik echt afgezonderd voor de familie. En we hebben inmiddels ook een appartementje in Den Haag.”

„Ik vind het nuttig om Kamerervaring te hebben als je de stap in de richting van bewindspersoon zet”

Staat u ervoor open hierna nog een periode Kamerlid te zijn?

„Ja, dat denk ik wel. Het ligt er ook een beetje aan wat er op je pad komt. Ik vind het in ieder geval nuttig om Kamerervaring te hebben als je een stap zet in de richting van bewindspersoon of zo.”

Dat is voor de toekomst misschien wel een optie?

„Nou, dat weet ik niet. Dat ligt er ook aan hoe de dingen zich gaan ontrollen.”

Bent u voor deze ronde ook gepolst?

„Ja, maar dat moet je niet groter maken dan het is. De hele fractie is gepolst. Ik heb gezegd dat ik in ieder geval nu geen ambities heb om bewindspersoon te worden, omdat ik vind dat ik nog tekortschiet qua politieke ervaring.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer