EconomieEnergie
Is de ”zonnestroomboiler” een oplossing voor huishoudens met te veel zonnestroom?

Op zonnige dagen wekken zonnepanelen meer stroom op dan veel eigenaren kunnen verwerken. Vaker thuiswerken en de aanschaf van een ”zonnestroomboiler” verkleinen dit probleem, zeggen energiebedrijven.

Hans Nauta, Trouw
Op zonnige dagen wekken zonnepanelen meer stroom op dan veel eigenaren kunnen verwerken. beeld iStock
Op zonnige dagen wekken zonnepanelen meer stroom op dan veel eigenaren kunnen verwerken. beeld iStock

Energiebedrijven willen dat klanten met zonnepanelen zo veel mogelijk opgewekte elektriciteit zelf gebruiken. Maar hoe doe je dat? Vattenfall biedt klanten daarvoor nu de zonnestroomboiler aan, Eneco wil klanten met een thuisbatterij op weg helpen, en Vandebron adviseert thuiswerken op zonnige dagen.

De meeste eigenaren van zonnepanelen gebruiken slechts 30 procent van hun opgewekte stroom. De rest wordt teruggestuurd naar het net. Dankzij de salderingsregeling kunnen ze hun teruggeleverde stroom nu nog wegstrepen tegen de gebruikte stroom. Dat is voordelig voor ze, omdat hierbij niet naar de stroomprijzen wordt gekeken.

Maar omdat de regering deze regeling in 2027 abrupt wil afschaffen, wordt het interessanter om zo veel mogelijk opgewekte stroom zelf te gebruiken of op te slaan.

Met een zonnestroomboiler kan tot 80 procent van de zelf opgewekte zonnestroom thuis worden gebruikt, beweert Vattenfall. Daarmee zou de aanschaf, 2500 euro inclusief installatie, een goede voorbereiding zijn op het afschaffen van de salderingsregeling, zegt het energiebedrijf.

De terugverdientijd hangt af van allerlei omstandigheden, maar Vattenfall schat die na het afschaffen van de salderingsregeling op zeven tot negen jaar. De boiler zou 25 jaar mee moeten gaan.

Overschot

Hoe werkt het? Wanneer er een overschot is aan zonne-energie wordt deze gebruikt om water in de boiler te verwarmen. Een slim kastje doet dit automatisch. Het water kan worden gebruikt in de badkamer of keuken en blijft vier dagen warm.

Het warme water uit de zonnestroomboiler wordt eerst aangeboden aan de cv-ketel. Die verwarmt het eventueel na tot 60 graden. Vervolgens gaat het naar de kraan of douche. In een week zonder zon verwarmt de cv-ketel het water.

Een zonnestroomboiler is overigens iets anders dan een zonneboiler, die warm water krijgt van zonnecollectoren op het dak. De zonnestroomboiler is een elektrische boiler die samenwerkt met de zonnepanelen.

Het is geen oplossing voor alle huishoudens met zonnepanelen. Zo is het type dat Vattenfall aanbiedt niet geschikt in combinatie met een warmtepomp. Daarvoor moet je voorlopig dus geen plannen hebben. Verder moet er een cv-installatie of een warmtenetaansluiting in huis zijn, zegt Vattenfall.

Ook moet er voldoende ruimte zijn voor de boiler, die 80 of 150 liter water kan bevatten. Of de investering zinnig is kan per huishouden verschillen en hangt bijvoorbeeld af van het warmwaterverbruik.

Thuisbatterij

De overtollige energie kan ook worden opgeslagen in een thuisbatterij, zodat je die pas ‘s avonds gebruikt. Bij Vattenfall is daar nog weinig vraag naar, zegt een woordvoerder, vanwege de hoge kosten en de terugverdientijd. Aanbieder van thuisbatterijen Zonneplan ziet wel dat de vraag toeneemt.

„Er is nog weinig vraag naar thuisbatterijen vanwege de hoge kosten en de terugverdientijd” - Woordvoerder Vattenfall

Klanten van Eneco die een accu hebben aangeschaft, kunnen nu helpen bij het ontlasten van het elektriciteitsnet. Op piekmomenten kan Eneco de thuisbatterij daarvoor gedeeltelijk aansturen. Klanten die meedoen ontvangen 5 euro per maand voor het delen van de data en een variabele vergoeding voor de inzet van de batterij.

Vandebron, dat eigendom is van Essent, helpt het stroomnet te balanceren door het laden van honderden elektrische auto’s bij slimme laadpalen tegelijk te stoppen en te hervatten. Deelnemende klanten krijgen daar een financiële vergoeding voor.

De stabiliteit op het stroomnet is zo’n heet hangijzer, omdat het nog niet mogelijk is om stroom grootschalig op te slaan. Vraag en aanbod moeten altijd in balans zijn. Netbeheerder Tennet lost ”onbalans” in de praktijk op, maar de gemaakte kosten worden doorberekend aan energiebedrijven. Die brengen nu vrijwel allemaal terugleverboetes in rekening bij hun klanten.

Vandebron noemt onbalans „één van de grote uitdagingen van de energietransitie”. Belangrijk is dat consumenten hun gedrag veranderen, zegt de stroomleverancier.

Timer

„In plaats van de vaatwasser aan te zetten voordat je naar bed gaat, kun je deze ook op groene momenten pas aanzetten”, zegt Vandebron. Op moderne apparaten zit hiervoor een timerfunctie.

Nog een tip van Vandebron voor eigenaren van zonnepanelen die hybride werken. „Op zonnige dagen werk je thuis en wanneer er minder weer voorspeld wordt, ga je naar kantoor.” Dat kan dus wel betekenen dat je vaker door de regen fietst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer