BuitenlandIsraël Ingezoomd
Ouders Israëlische gijzelaars voeren met beelden druk op 

Het contrast kan bijna niet groter zijn. Op de ene foto vijf levenslustige meiden, netjes verzorgd en met een frisse blik in de ogen. Op de andere afbeelding uitgebluste gezichten, een dichtgeslagen oog en bebloede kleding.

Dinsdagavond gaven de families van vijf vrouwelijke soldaten beelden vrij van hun geliefden die op 7 oktober door Hamasleden werden gekidnapt. In mei publiceerde het leger al een video waarop de ontvoering van het vijftal is te zien. Die opnames waren gemaakt met bodycams die de terroristen droegen.

De vijf vrouwen werkten op de legerbasis bij Nahal Oz. Op 7 oktober doodden terroristen daar 52 soldaten, inclusief 15 vrouwelijke militairen die in het observatiecentrum werkten waar de Gazastrook in de gaten wordt gehouden. Tien soldaten werden ontvoerd.

Op één foto zijn vier gijzelaars te zien: Liri Albag, Agam Berger, Danielle Gilboa en Karina Ariev. Het viertal zit op matrassen op een onbekende locatie. Op de achtergrond staat een afbeelding van Hamasleider Ismail Haniyeh. Twee vrouwen hebben verband op hun hoofd. Een afzonderlijke opname toont Naama Levy met een dichtgeslagen oog en snijwonden in haar gezicht. Om het contrast met de situatie voor hun ontvoering aan te geven, zijn foto’s van de vrouwen in betere omstandigheden toegevoegd.

De foto’s zijn stills van een video die kort na de ontvoering van het vijftal is gemaakt. Israëlische militairen kregen de opname in handen tijdens een operatie in de Gazastrook enkele maanden geleden. Het materiaal is destijds al aan de families getoond, maar die hebben ervoor gekozen om de beelden pas deze week openbaar te maken.

Dat gebeurde tijdens een persconferentie. Shira Albag, de moeder van Liri, hield bij die gelegenheid een babypop omhoog, waarmee ze wilde symboliseren dat de vrouwen mogelijk het slachtoffer zijn van verkrachting en misschien zelfs zwanger zijn geraakt in gevangenschap. Voor haar man Eli werden de emoties tijdens de bijeenkomst te veel. Hij raakte onwel en moest medische hulp krijgen.

Vier van de vijf gijzelaars. beeld AFP, Hostages Families Forum

De ouders willen met het tonen van de beelden de druk op de Israëlische regering verder opvoeren om een deal met Hamas te sluiten die de vrijlating van hun geliefden mogelijk maakt. Juist deze week wordt er in Qatar weer onderhandeld over een bestand, dat onder andere tot gevangenenruil moet leiden.

De familieleden van de vijf militairen houden zich intussen vast aan elk sprankje hoop. Volgens Yoni Levy, de vader van Naama, zit zijn dochter apart van de andere vier gevangen en heeft hij „informatie dat ze in de tunnels wordt vastgehouden en in leven is”.

De ouders doen een dringend beroep op de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om een overeenkomst met Hamas te sluiten, voor hij volgende week naar Washington vertrekt om daar een speciale vergadering van het Amerikaanse Congres toe te spreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer