Buitenland
Israëlische minister Gallant: dichter bij deal dan ooit tevoren

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zegt dat zijn land „dichter dan ooit tevoren” bij een deal staat over de terugkeer van de gijzelaars die Hamas vasthoudt, schrijven meerdere lokale media. Gallant zou de uitspraken hebben gedaan tegen een groep familieleden van gijzelaars.

ANP
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. beeld EPA, Michael Reynolds
De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant. beeld EPA, Michael Reynolds

Een functionaris van de Israëlische overheid heeft het over een „significante doorbraak” na de reactie van Hamas woensdagavond op het jongste voorstel. De functionaris stelt dat er „een reële kans” is dat het tot een deal komt. Wel zijn er nog clausules die moeten worden uitgewerkt, „maar die zouden een overeenkomst niet in de weg mogen staan”.

Eerder op donderdag werd bekend dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een onderhandelingsteam uitstuurt om te praten over de vrijlating van de gijzelaars. De delegatie zou volgens de Israëlische televisiezender Channel 12 worden geleid door het hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad.

Wel is nog onduidelijk waar het team naartoe gaat en wanneer de delegatie met bemiddelaars gaat praten. Eerdere onderhandelingen vonden plaats in Caïro en Doha.

Netanyahu heeft de Amerikaanse president Joe Biden telefonisch op de hoogste gesteld van zijn besluit over het onderhandelingsteam. Biden zei „het besluit te verwelkomen om samen met Amerikaanse, Qatarese en Egyptische bemiddelaars een poging te doen om de deal te sluiten”.

Israël maakte woensdagavond bekend de reactie van Hamas te bestuderen. Netanyahu houdt donderdagavond overleg hierover met zijn veiligheidskabinet.

Sinds de uitbraak van de oorlog in de Gazastrook vorig jaar oktober zijn Hamas en Israël er één keer in geslaagd een deal te sluiten. Dat akkoord omvatte een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars in ruil voor Palestijnse gevangenen. Egypte, Qatar en de Verenigde Staten waren toen bemiddelaars.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer