BuitenlandIsraël Ingezoomd
Nieuwe waarschuwingen over 7 oktober openbaar gemaakt

Hoewel het officiële onderzoek naar het bloedbad van 7 oktober nog moet komen, komen er steeds meer berichten naar buiten over waarschuwingen die in de aanloop naar de aanslagen zijn geuit.

beeld RD
beeld RD

Al vrij snel na de terreurdaden van Hamas in het zuiden van Israël werd duidelijk dat die niet totaal onverwacht kwamen. Diverse signalen hadden de Israëlische legertop al in de zomer bereikt. Variërend van een waarschuwing van de Egyptische inlichtingendienst tot eigen waarnemingen van ongebruikelijke activiteit in de Gazastrook.

De Israëlische nieuwszender N12 berichtte deze week over een zeer concrete alarmering voor een ophanden zijnde aanval. Die kwam van een officier van de inlichtingeneenheid 8200. De dame, die slechts met de letter ”V” wordt aangeduid, stuurde kort voor 7 oktober een mail naar diverse meerderen. „De training van Hamas laat zien dat hun plan operationeel is en zeer goed geoefend.”

N12 legde ook de hand op andere berichten die ”V” verzond. Daarin drong ze erop aan om tijdig een alert naar de bevolking te sturen. „Het is waarschijnlijk dat we niet in staat zullen zijn om lang genoeg van tevoren een waarschuwing te geven om een aanval te voorkomen. Het is nu de tijd om na te denken over strategieën om hiermee om te gaan en de schade te minimaliseren als zo’n gebeurtenis zich voordoet.”

Volgens de Israëlische zender deden V’s superieuren niets met de alarmsignalen. De leiding van eenheid 8200 zou hebben verklaard dat de scenario’s die zijn ondergeschikte schetste totaal uit de lucht gegrepen waren.

Het leger wilde niet inhoudelijk op de berichtgeving reageren. „De IDF is bezig met interne operationele debriefings van de gebeurtenissen van 7 oktober en wat daaraan voorafging. Het doel van deze debriefings is om te leren en lessen te trekken voor de voortzetting van de strijd. De debriefings worden dezer dagen gehouden en als ze zijn afgerond, zullen ze op transparante wijze aan het publiek worden gepresenteerd.”

Sporen van de aanval van Hamas in kibboets Nahal Oz. beeld EPA, Abir Sultan

Dagblad The Jerusalem Post meldde vorige maand al dat het leger en de inlichtingendiensten specifieke informatie hadden over de plannen van Hamas om Israël binnen te vallen en tussen de 200 en 250 mensen te ontvoeren. Een document met die informatie werd al op 19 september gedeeld. Daarin staat gedetailleerd beschreven hoe terroristen hadden geoefend om militaire posten en kibboetsen te overvallen, burgers en soldaten te kidnappen en ze vervolgens in de Gazastrook vast te houden. Ook op deze informatie werd niet adequaat gereageerd.

Het wachten is nu op de officiële bevindingen van de lopende onderzoeken. Die zullen ongetwijfeld tot consequenties leiden voor de verantwoordelijken binnen legertop, inlichtingendiensten en politiek.

Dat alles laat overigens onverlet dat Hamas de volle verantwoordelijkheid draagt voor het uitvoeren van de gruwelijke terreuraanslagen van 7 oktober en de gevolgen die daaruit voortvloeiden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer