Kerk & religieSamenwerking MAF en Mercy Ships

„We werken beide vanuit Bijbelse zendingsopdracht”

Hulporganisaties Mission Aviation Fellowship (MAF) en Mercy Ships slaan de handen ineen. Samen gaan ze op het Afrikaanse eiland Madagaskar medische zorg verlenen en professionals trainen, zo meldden de organisaties vorige week.

20 July 2024 16:40Gewijzigd op 11 October 2024 15:33
Een patiënt van Mercy Ships die de MAF bij een eerdere samenwerking naar ziekenhuisschip Africa Mercy vloog. beeld Mercy Ships 
Een patiënt van Mercy Ships die de MAF bij een eerdere samenwerking naar ziekenhuisschip Africa Mercy vloog. beeld Mercy Ships 

Wie van de ene plaats naar de andere plaats wil trekken in Madagaskar, doet daar al snel uren of –als het tegenzit– dagen over. Slecht onderhouden wegen maken het reizen lastig. Medewerkers van Mercy Ships, een medische organisatie die vanaf een schip hulp biedt aan de allerarmsten op de wereld, verliezen daardoor veel kostbare tijd op het Afrikaanse eiland.

Door de samenwerking met MAF komt daar verandering in. Bernard van den Bosch, directeur Africa Service Center bij Mercy Ships, en Bastiaan de Waal, regiodirecteur Afrika bij MAF, vertellen hoe deze samenwerking eruitziet.

Bernard van den Bosch, directeur Africa Service Center bij Mercy Ships. beeld Mercy Ships

„Tot 2017 werkte ik bij MAF”, vertelt Van den Bosch, die tijdelijk voor zijn werk in Senegal is. „Van 2014 tot 2016 hebben we als organisaties samengewerkt. Dat is tijdelijk gestopt, omdat de gebieden waar we dienden niet overeenkwamen. In Madagaskar zijn echter beide organisaties vertegenwoordigd en daar hebben we elkaar hard nodig.”

„Je ziet de situatie in het land achteruitgaan”, stelt De Waal, die vanwege een training in het Verenigd Koninkrijk verblijft. „Er is helaas weinig prioriteit voor het onderhouden van de wegen in Madagaskar, waardoor het binnenland moeilijk bereikbaar is. MAF wil echter niet alleen mensen in de hoofdstad, maar ook in slecht begaanbare gebieden helpen.”

Brandwonden

Van den Bosch: „MAF verplaatste recent medisch personeel van ons schip naar het binnenland, zodat zij daar patiënten konden screenen. Daarnaast komen er vluchten voor personeelsleden die medische trainingen verzorgen. Een enkele keer zal er ook een reis met patiënten plaatsvinden. We zijn blij dat we met korting gebruik kunnen maken van deze luchtvaartorganisatie.”

MAF verplaatste recent medisch personeel van ons schip naar het binnenland, zodat zij daar patiënten konden screenen - Bernard van den Bosch, directeur Africa Service Center bij Mercy Ships

De bewoners van het eiland Madagaskar hebben beperkte toegang tot medische zorg. Daarnaast kan een groot deel van de bevolking een medische ingreep niet bekostigen. „Mercy Ships verricht veel operaties”, vertelt Van den Bosch. „We helpen bijvoorbeeld mensen die grote gezwellen of brandwonden hebben. Daarnaast trainen we lokaal medisch personeel.”

Na twee werkperiodes van tien maanden vertrekt de Africa Mercy, het schip waarmee Mercy Ships in Madagaskar ligt, naar een ander land in Afrika. Er blijft echter wel een team van Mercy Ships op het eiland werkzaam.

Profijt

Bastiaan de Waal, regiodirecteur Afrika bij MAF. beeld MAF

Beide organisaties hebben profijt van de samenwerking. De Waal: „Via Mercy Ships kunnen we onze relaties in Madagaskar uitbreiden. Als wij vrijwilligers van de Africa Mercy naar een universiteit in het land vliegen, kunnen wij ook contacten met die universiteit opbouwen.”

Van den Bosch: „Als organisaties kunnen we veel van elkaar leren. Zo heb ik nog steeds profijt van mijn vroegere werkervaring bij MAF. Regelmatig gebruik ik die organisatie dan ook nog als voorbeeld.”

Volgens De Waal en Van den Bosch zijn MAF en Mercy Ships gelijkgezinde organisaties waarvan de doelstellingen overeenkomen. „We handelen beide vanuit de Bijbelse zendingsopdracht”, zegt De Waal. „We vissen niet in elkaars vijver, maar bouwen samen mee aan het Koninkrijk van God. Met elkaar staan we sterker.”

„Het is niet zo dat we alleen christenen helpen”, vult Van den Bosch aan. „Iedereen kan bij ons aankloppen. Soms krijgen we de vraag wat ons drijft. Dan zijn er aanknopingspunten om het Evangelie te delen.”

Haven

Is de tijd rijp om vaker te gaan samenwerken? „Ja, toch?” vraagt Van den Bosch lachend aan De Waal. „Dat is wel de bedoeling, al is de luchtvaartindustrie niet zo flexibel”, stelt de Afrika-directeur van MAF. „We kunnen niet zomaar in een land beginnen waar Mercy Ships naartoe gaat. We moeten daar eerst relaties opbouwen en toestemming krijgen om vliegtuigen het land in te brengen.”

„Andersom kunnen wij ook niet altijd naar een land waar MAF actief is”, vult Van den Bosch aan. „Mercy Ships werkt alleen in Afrika en het is voor ons noodzakelijk dat een land een haven heeft. Maar we gaan zeker samenwerken waar dat mogelijk is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Zending

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer