EconomieReportage Den Treek
Wolf die meisje beet, houdt gemoederen bezig: „Het is wachten op iets heftigers”

De schrik zit er goed in nu een meisje in het bos bij Amersfoort is gebeten door een wolf. „Het is wachten op iets heftigers.”

Eline Kuijper, ND
Een groep kinderen met begeleiders op landgoed Den Treek, waar een kind gewond raakte nadat het door een wolf werd gebeten. De provincie Utrecht roept mensen op voorlopig het natuurgebied in de buurt van Leusden te mijden. beeld ANP, Ramon van Flymen 
Een groep kinderen met begeleiders op landgoed Den Treek, waar een kind gewond raakte nadat het door een wolf werd gebeten. De provincie Utrecht roept mensen op voorlopig het natuurgebied in de buurt van Leusden te mijden. beeld ANP, Ramon van Flymen 

De mensen op landgoed Den Treek zijn alert deze woensdagochtend. „Ik voel me nu toch een beetje Roodkapje”, zegt hardloopster Paula (33) licht buiten adem. Ze loopt met haar trailrunschoenen normaal gesproken over kleine paadjes door het bos. „Nu blijf ik maar op de fietspaden.” Het is op dat moment nog niet eens bekend dat de wolf daadwerkelijk een meisje heeft gebeten.

De wolf houdt de gemoederen hier al een tijdje bezig. Eerst was het beest al gespot door hardlopers, later kwam daar het incident bij waarbij een hond was aangevallen. En nu dat meisje.

Woensdag was ze hier met bso Vrijland uit Amersfoort. Lekker spelen op het kleine stukje zandverstuiving, zoals deze bso bijna dagelijks doet. Tot ze, samen met een begeleider, in een flits een wolf op zich af zag komen.

Donderdag werd duidelijk dat die het meisje heeft gebeten. „Het was een zeer korte beet in de zij van het meisje, de wolf heeft niet doorgebeten en liet het meisje direct los, waarna zij viel”, schreef de bso in een verklaring. Een medewerker heeft het zien gebeuren en ook de ouders van het meisje hebben bevestigd dat het ging om een beet. De politie onderzoekt wat er precies tussen het kind en de wolf is gebeurd.

„Ik ben bang dat de wolf terrein wint en dit gebied op slot gaat voor mensen” - Paula, hardloopster

Provincie Utrecht adviseert het landgoed voorlopig te mijden. „Ik ben bang dat de wolf terrein wint en dit gebied op slot gaat voor mensen”, zegt Paula. Dat zou haar het dagelijkse hardlooprondje kosten. „Ik hoef maar de A28 over te steken of ik ben in het bos. Juist daarom woon ik zo graag in Amersfoort.”

Het is een verademing, dit stuk natuur zo dicht bij de stad. De dennenbomen geuren extra sterk door de regenachtige dagen. Wandelaars, fietsers, groepjes mountainbikers en hardloopclubjes: echt rustig is dit bos niet te noemen op de ochtend na het voorval. En stil ook niet. Zo vlak langs de snelweg is het langsrazend verkeer continu te horen.

Geïrriteerd

En daarom is het zo gek dat de wolf zich hier laat zien, met welpen nota bene, zegt ecoloog en wolvenkenner Leo Linnartz. Hij denkt dat de wolf geïrriteerd is en rust nodig heeft. Hij vindt dat de oproep van de provincie om het gebied te mijden veel te laat komt. „Het lijkt erop dat die wolven het gebied waar hun welpen verblijven, proberen te verdedigen. Ik vermoed dat deze wolf met die beet een signaal wilde geven: weg hier. Als hij dat meisje echt iets had willen doen, was het heel anders afgelopen.”

Hij vergelijkt het met de schapenboer in het Drentse dorp Wapse, die met een hooivork zijn schapen tegen het dier wilde verdedigen. Die boer werd toen ook gebeten, maar raakte niet zwaargewond. „Een lichte beet is vooral bedoeld om een schrikreactie teweeg te brengen.”

Op de parkeerplaats dicht bij de zandverstuiving waar het gebeurde, bindt Peter Hofhuis (38) net zijn mountainbike achter op de auto. Na anderhalf uur fietsen over onverharde paden staat het zweet hem op het voorhoofd. „Ik fiets hier heel vaak. Nu kijk ik meer om me heen, ik hoop de wolf eigenlijk een keer te zien.” Hij is niet bang voor het dier. „Ik heb ook een grote adder gezien, die kan ook flink bijten. Wolven zijn niet agressief naar mensen.”

Wolvenwelpjes

Linnartz vindt het te vroeg om conclusies te trekken. Wolven kunnen genoeg hebben aan een klein stukje waar het echt rustig is, en zullen dan geen reden hebben om op mensen af te gaan. „Een collega van mij heeft tijdens een stage niets anders gedaan dan jonge wolvenwelpjes uit holen halen om die te meten, te wegen en weer terug te zetten. Reken maar dat de ouders van die welpen dat hebben meegekregen. Al die tijd zijn daar geen problemen mee geweest.”

„Als de wolf te vaak bij mensen in de buurt komt, kun je hem met rubberen kogels leren dat hij afstand moet houden” - Leo Linnartz, ecoloog en wolvenkenner

Hij vindt dat er onderzoek gedaan moet worden naar de reden dat deze wolf zich hier laat zien en zich zo gedraagt. „Alleen als je weet wat er precies aan de hand is, kun je de juiste maatregelen treffen. Laten we nu eens een wolf durven zenderen. Daar kun je veel informatie uit halen. En als hij te vaak bij mensen in de buurt komt, kun je hem met rubberen kogels leren dat hij afstand moet houden. Volgens de Europese richtlijnen rond de wolf mag dat worden toegepast, om te voorkomen dat zo’n beest moet worden afgeschoten.”

Te dichtbevolkt

Astrid Homveld (57) is intussen vooral bang dat haar hondje Bommel slachtoffer wordt. Ze koos daarom een andere route om het beestje uit te laten. Ze is „heel erg van de natuur en de beesten”, maar vraagt zich toch af of Nederland wel geschikt is als leefgebied voor de wolf. „Het is wachten op iets heftigers. Wat moet er gebeuren tot we concluderen dat ons land te dichtbevolkt is voor de wolf?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
De wolf

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer