Kerk & religiePlaatselijk kerknieuws
Boudewijn Zwart liet het carillon van de Westertoren weer horen, en nog meer plaatselijk kerknieuws

Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.

Archieffoto van de iconische Westerkerk in Amsterdam, waarvan de toren momenteel in restauratie is. beeld RD, Anton Dommerholt
Archieffoto van de iconische Westerkerk in Amsterdam, waarvan de toren momenteel in restauratie is. beeld RD, Anton Dommerholt

Westerkerktoren Amsterdam

De klokken van de toren van de Westerkerk in Amsterdam hangen weer op hun plaats. Dat meldt NH Nieuws.

Op vrijdag 5 juli speelde stadsbeiaardier Boudewijn Zwart , na ruim een jaar, voor het eerst weer (eenmalig) op het carillon en konden mensen uit de buurt dit meemaken via een scherm op het plein. Zwart speelde samen met Reinier Sijpkens, die onder meer trompet speelde. De renovatie van de toren duurt een halfjaar langer dan gepland en is naar verwachting pas in januari helemaal klaar. Vanaf dan zal ook de wijzerplaat op de klok weer functioneren, zullen de klokken ieder kwartier luiden en zal Boudewijn Zwart weer regelmatig te horen zijn.

De toren moest onder andere geschilderd worden. Verder is er lood vernieuwd en is het frame van het carillon vervangen.

Anne Frank hoorde de muziek uit de toren toen ze ondergedoken zat in het Achterhuis en schreef erover. Zwart bespeelt de klokken al bijna veertig jaar. Hij speelt in meerdere kerktorens in Amsterdam. Eens per week bespeelt hij het carillon van de Westertoren.

Maranathakerk Deventer

De Maranathakerk in Deventer is onlangs onderdeel geworden van het Grootste Museum van Nederland. Hierin wordt religieus erfgoed van Nederland onder de aandacht gebracht: kerken, synagogen, tempels en moskeeën. De Deventer kerk is de 26e ”museumzaal” van het Grootste Museum van Nederland.

De Maranathakerk is een Molukse kerk, ontworpen door het architectenduo Aldo en Hannie van Eyck. De binnenwanden van de kerk zijn blauw en doen denken aan het water en de lucht van de Molukken. De pilaren verwijzen naar de Molukse dorpshuizen op palen. Het lijnenspel op de muren is van schelpen, die afkomstig zijn van de Molukse eilanden. De openingstijden van de kerk zijn op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van het Catharijneconvent te Utrecht. Bekende gebouwen die er deel van uitmaken zijn de Portugese Synagoge te Amsterdam, de Sint-Jan in Gouda en diverse oude Groninger kerken.

Ngk De Lier

Het kerkgebouw van de voormalige Nederlandse gereformeerde kerk in De Lier. beeld WOS

Het kerkgebouw van de Nederlandse gereformeerde kerk (Ngk) in de Zuid-Hollandse plaats De Lier heeft een nieuwe eigenaar. Dat meldt WOS Nieuws, een nieuwssite voor het Westland.

In het kerkgebouw komt nu de evangelische gemeente Victory Assembly Parish samen. Haar gebouw in Schiedam werd te klein. Daarom kocht de gemeente de kerk in De Lier erbij.

Begin dit jaar hield de Nederlandse gereformeerde kerk hier haar laatste dienst .

In het Friese Foudgum staat de Mariakerk op een terp. beeld Sjaak Verboom

Boek Tsjerkepaad

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van Tsjerkepaad is een boek verschenen: ”Rondjes om de kerken in Noord-Fryslân”. Daarin beschrijft wandeljournalist Fokke Bosker 26 wandelingen rond kerken in Noord-Friesland. De kerken die genoemd worden, zijn in de regel open tijdens het Tsjerkepaad, op de zaterdagen van 6 juli tot en met 14 september van 13.30 tot 17.00 uur.

Er zijn dertien routes in Noordoost-Friesland, onder andere bij Dokkum, Holwerd en Hogebeintum, en dertien in Noordwest-Friesland, onder andere in de omgeving van Leeuwarden, Jorwerd en Franeker.

De Sint-Nicolaaskerk in Oostrum, de Mariakerken in Foudgum en Buitenpost, de kerk van Hiaure, de Kloosterkapel in Sijbrandahuis, de Redbadtsjerke in Jorwerd, de Grote Kerk in Sint-Jacobiparochie, de Sint-Gertrudiskerk in Peins en de Dorpskerk in Zurich zijn een zogeheten ”refugio”: wandelaars en fietsers mogen hier overnachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer